Locuiţi la bloc, eventual pe la etajul 10 şi eraţi obişnuit cu lejeritatea unui drum scurt cu saculd e gunoi la toboganul ghenei? Ei bine, această activitate ar putea deveni istorie, dacă România va trece în rândul ţărilor civilizate şi va renunţa la toboganele care au „bunul obicei” de a inunda blocurile cu mirosuri mereu surprinzătoare, cu gândaci sau şobolani.
Comisarul general al Gărzii de mediu, Silvian Ionescu, cel puţin, îşi doreşte acest lucru. „Sunt 5 sau 5,5 milioane de oameni care locuiesc în blocuri în cele 60.000 de blocuri din România. Ghenele de gunoi constituie o problemă majoră. Ungurii au reuşit să scape de această problemă”, a spus Silvian Ionescu.
Ghenele de gunoi cu tobogan, trag în jos ţara noastă, în faţa europenilor, din două motive. În primul rând, igiena precară a sistemului de evacuare al gunoaielor transformă blocurile într-un focar de infecţie. În al doilea rând, colectarea selectivă a deşeurilor, un sistem impus de UE, e îngreunată deoarece gunoiul aruncat prin toboganul ghenei e amestecat.
„E nevoie de circa 1,8 miliarde de euro pentru a desfiinţa aceste ghene de la blocuri”, a explicat Ionescu. Reprezentanţii Direcţiei Generale a Deşeurilor a UE a atras deja atenţia oficialilor români, aşadar ghenele blocurilor ar putea fi înlocuite, în curând, cu celebrele pubele colorate, împărţite de categorii: „hârtie”, „plastic” sau „resturi menajere”.
Aşa se va aruca gunoiul
Cartierele rezidenţiale ANL au adoptat încă de la inaugrare sistemul de colectare selectivă a deşeurilor. Locatarii blocurilor vechi vor fi nevoiţi să se adapteze viitorului sistem.
ANL:
1. Un locatar din blocurile ANL colectează gunoiul în saci diferiţie pentru a putea să-i arunce mai uşor. Acesta e nevoit să coboare pe scări până în curtea blocului unde e ghena cu pubele colorate
2. Că e arşiţă, ploaie torenţială sau zăpadă, locatarul ANL trebuie să traverseze curtea cartierului pentru a ajunge la ghena amplasată în aer liber
3. Odată ajuns la ghenă, acesta poate arunca gunoaiele în pubele destinate unui anumit tip d deşeu
Bloc obişnuit
1. Locatarii blocurilor obişnuite vor fi nevoiţi să renunţe la comoditate în favoarea igienei. Aşadar, vor fi nevoiţi să facă o serie de schimbări în „rutina zilnică”. În primul rând, vor renunţa la aruncatul sacilor de gunoi pe toboganul ghenei.
2. Deşi momentele stânjenitoare când toată scara blocului se împute din cauza gunoaielor prelinse pe pereţii toboganului, când tubul se înfundă, sau când vreun şobolan captiv îşi dă obştescul sfârşit fix pe burlan, locatarii blocului obişnuit trebuie să fie atenţi la câteva detalii. De exemplu, atunci când o persoană de la etajul 10 trebuie să ducă afară gunoiul, va fi necesară utilizarea unui sac menajer solid. Altfel, sucul gunoiului se poate prelinge pe scara întregului bloc sau, mai rău, prin lift!
Foto: Vlad Chirea