Cuprins:
O japoneză în vârstă de 116 ani pasionată de alpinism a devenit un candidat la titlul de cea mai în vârstă persoană din lume, a precizat grupul de cercetare.
A făcut parte din echipa de volei a liceului
Tomiko Itooka locuiește în orașul vestic japonez Ashiya din prefectura Hyogo, După absolvirea școlii elementare, a urmat Osaka Jogakuin High School, unde a făcut parte din echipa de volei.
La 20 de ani, s-a căsătorit, iar în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a condus biroul nipon al fabricii de textile din Coreea de Sud pe care o deținea soțul său.
După moartea bărbatului, cu care are 4 copii, în 1979, femeia a locuit singură în prefectura Nara, vestul Japoniei, unde s-a dedicat pasiunii sale, alpinismul.
Fiica cea mare are 95 de ani
Tomiko are două fiice și doi fii. Cea mai mare dintre fete, cea mai în vârstă, are 95 de ani.
La pensie, viața ei a continuat să fie plină de realizări și de aventuri remarcabile. La 70 de ani, Itooka escaladat de două ori Muntele Ontake (altitudine maximă 3.067 de metri). Ea și-a surprins ghidul, la una dintre ascensiuni, urcând cu adidași obișnuiți, în loc de bocanci de drumeție.
La 80 de ani, a participat la Osaka 33 Kannon Pilgrimage, un pelerinaj la 33 de temple. La 100 de ani, a urcat pe treptele înalte ale altarului Ashiya, fără baston.
Itooka este cea mai în vârstă persoană din Japonia și de pe continentul asiatic și deține recordul de longevitate în prefectura Hyogo, regiunea în care locuiește.
Autoritățile locale i-au acordat titlul de „supercentenar”, cu care sunt distinse persoanele care depășesc bariera de 110 de ani, vârstă pe care senioara din Osaka a atins-o oficial în 2018.
Potrivit Guiness Book of Records, recordul de longevitate feminină este deținut de Jeanne Calment din Franța, care a murit în 1997, la 122 de ani și 164 de zile. Ea este urmată de Kane Tanaka din Japonia, care a trăit până la 119 ani și 107 zile.
Foto: crg-supercentenarians.org