Premierul Siaosi Sovaleni a declarat marți că doi angajați dintr-un port au fost testați pozitiv cu COVID-19. Ulterior, alte trei cazuri au fost confirmate în rândul familiilor lor. Până acum, Tonga înregistrase un singur caz de infectare de la debutul pandemiei.
Astfel, premierul a anunțat că Tonga va intra în lockdown de la ora locală 18:00 (05:00 GMT) miercuri, situația fiind revizuită la fiecare 48 de ore.
„Nicio barcă nu va mai avea voie să meargă de la o insulă la alta, nu mai există zboruri interne cu avionul”, a precizat Siaosi Sovaleni.
Răspândirea virusului în Tonga are loc în contextul în care țara încearcă să-și revină după erupția violentă a unui vulcan subacvatic care a avut loc pe 15 ianuarie și a declanșat un val tsunami care a măturat mai multe insule ale arhipelagului, lăsând în urmă trei morți.
Tsunamiul a distrus numeroase case și infrastructura din insule, astfel că țara a devenit de atunci dependentă de ajutorul extern pentru aprovizionarea cu apă potabilă și echipamente de salvare.
Până acum, ajutoarele internaționale au fost trimise în baza unor protocoale bine puse la punct. Toate au fost lăsate în izolare timp de trei zile înainte de a fi preluate pentru a evita posibila răspândire a virusului.
Focar de COVID pe o navă australiană de ajutor
Australia, Noua Zeelandă, SUA, China, Franța, Fiji și Marea Britanie au trimis nave cu provizii către Tonga. Săptămâna trecută un focar de COVID a apărut pe HMAS Adelaide, o navă australiană de ajutor. Zeci de de membri ai echipajului au fost testați pozitiv.
Nava a acostat totuși în portul din capitala Nukualofa. Cazul este investigat de autoritățile din Tonga, însă guvernul precizează că nu ar exista o legătură între cazurile de pe insulă și focarul de pe navă.
Și șeful de operațiuni al Forțelor de Apărare australiene a declarat miercuri că angajații care au fost testați pozitiv au lucrat într-o zonă diferită a portului de cea în care se afla nava de război și că nu există „nicio dovadă” că ar exista o legătură între cazuri.
„Am descărcat (…) fără contact, în conformitate cu aranjamentele făcute cu oficialii din Tonga”, a declarat generalul locotenent Greg Bilton pentru Sky News Australia.
O unitate sanitară australiană va evalua cazurile din Tonga pentru a depista tulpina de COVID și proveniența acesteia.
Cel puțin 83% din cei 106.000 de locuitori din Tonga sunt vaccinați cu schema completă anti-COVID. Cu toate acestea, din cauza resurselor limitate de asistență medicală, țara este foarte vulnerabilă în fața unui posibil focar de COVID-19.
Foto: EPA