„Alegerile s-au desfășurat în cele mai bune condiții. Problemele au început în momentul în care cei de la secțiile de votare au plecat spre birourile ierarhic superioare să depună materialele și să fie verificate procesele-verbale, documentele. Din acel moment, atribuțiile AEP încetează. Este sarcina primarilor localităților să ia toate măsurile pentru a asigura transportul sub pază al acestor materiale la birourile de circumscripție județeană”, a declarat Toni Greblă la Euronews România.
Potrivit șefului AEP, numărătoarea voturilor se face în prezența a zece persoane, la care se adaugă în aceeași încăpere „competitorii politici care doresc, observatorii naționali și observatorii internaționali, mass-media română și străină și reprezentanții partidelor politice care nu sunt reprezentate în secția respectivă”.
Membrii secțiilor respective sunt formate din doi judecători, doi procurori sau un judecător, un expert electoral și șapte reprezentanți ai partidelor, iar operațiunea de numărare a buletinelor de vot este înregistrată video și audio până la consemnarea rezultatelor în procesele-verbale, a explicat Toni Greblă.
„Din verificările pe care le-am făcut, în nicio secție de votare nu s-a întrerupt filmarea acestei operațiuni.
Observatorii au posibilitatea să reclame atunci neregulile pe care le constată când asistă la numărare. Reprezentanții partidelor politice pot să semneze procesele-verbale cu obiecțiuni și să scrie tot ce consideră că a fost în neregulă în operațiunea de numărare. Însă 99% din buletinele de vot sunt semnate fără obiecțiuni de reprezentanții partidelor politice.
„A doua sau a treia zi după ce constată rezultatul alegerilor, încep contestarea. Contestarea este tradițională și aproape obligatorie între primii doi competitori care sunt apropiați ca număr de buletine de vot”, a precizat Toni Greblă.
Despre plângerile penale depuse împotriva sa, șeful AEP a transmis că „nu intru în polemică”.
Scandal la numărarea voturilor în sectoarele 1 și 2
Clotilde Armand, primarul în funcție al sectorului 1, a făcut, miercuri, plângere penală împotriva șefului AEP pentru abuz în serviciu și instigare la fals.
Aceasta a cerut renumărarea voturilor pentru Primăria Sectorului 1, susținând că „ne lipsesc foarte multe în secțiile cu probleme”, în timp ce George Tuță, candidatul PSD-PNL, a afirmat că a câștigat alegerile.
Procesul electoral în sectorul 1 al Capitalei a fost suspendat de luni seară până marți, iar sacii cu voturi au fost preluați sub pază militară.
Și primarul sectorului 2, Radu Mihaiu, a depus miercuri, 12 iunie, o plângere penală împotriva Biroului Electoral Sector 2, pentru infracțiuni precum cumpărarea de voturi şi distribuirea de buletine deja ştampilate,
Anterior, Radu Mihaiu a cerut renumărarea voturilor în peste 30 de secţii, spunând că există „suspiciuni documentate de fraudă” în cazul a peste 2.000 de voturi.
Referindu-se la Clotilde Armand şi Radu Mihaiu, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că la sectoarele 1 şi 2 sunt două persoane care, alături de mii de alte persoane, au pierdut alegerile şi care stau la televizor şi se plâng.
FOTO: Hepta