-
Nicolae și Alexandra de Robert K Massie (1968)
Povestea dramatică a ultimului țar și a familiei sale spusă în paralel cu istoria epică a Rusiei secolului XX.
-
O femeie neobișnuită: împărăteasa Frederick de Hannah Pakula (1996)
Povestea celei mai mari fiice a reginei Victoria, „Vicky”, a cărei viață de familie este ca o tragedie shakespeariană, modelată de idealurile „nobile” ale tatălui ei și distrusă de fiul ei. Trimisă în Prusia de la o vârstă fragedă pentru a îndeplini viziunea prințului Albert de a folosi căsătoria regală pentru a facilita pacea europeană, Vicky a avut drept scop transplantarea valorilor liberale britanice pe teritoriul Germaniei. Dar când a devenit mama prințului Wilhelm, viitorul împărat german, un element uman neașteptat a intrat în marele plan.
-
Ruina unei prințese, povestită de Duchesa dAngoulême, tradusă de Katherine Wormeley (1912)
Aceasta este una dintre cele mai șocante surse primare despre decăderea familiei regale franceze. Cartea prezintă teroarea impusă de oamenii lui Robespierre văzută prin ochii fiicei Mariei Antoaneta, Marie Thérèse. Singurul membru al familiei sale care a supraviețuit revoluției franceze, a scris despre experiența ei în închisoare.
-
Bertie, Viața lui Edward al VII-lea de Jane Ridley (2013)
Este povestea tinereții primului fiu al reginei Victoria și moștenitorul tronului Marii Britanii, cel care a ajuns să fie numit ”Unchiul Europei”. Numele prințului playboy a fost legat de cel al aproximativ 50 de femei, în timp ce frumoasa sa soție daneză, prințesa Alexandra, a suferit în tăcere. 5. Trei împărați de Miranda Carter (2009)
-
Regina Victoria de Lytton Strachey (1921)
Această biografie subțire este o operă de artă care prezină dinamica familiei Victoriei. Strachey încearcă să intre în sanctuarul interior al minții reginei și vorbește despre căsătoria acesteia cu Albert, dar și despre relația ei cu Brown.
-
Regina albă de Philippa Gregory (2009)
În seriile sale de romane istorice, Războiul verișilor, Gregory dezvăluie luptele de putere dintre dinastiile York și Lancaster prin ochii femeilor-cheie.
-
Sala Wolf de Hilary Mantel (2009)
Mantel prezintă curtea regală din timpul dinastiei Tudor oferind o viziune unică asupra lui Henric al VIII-lea și a familiei sale.
-
Drumul Regal către Fotheringhay de Jean Plaidy (1955)
O poveste dramatică a Mariei, Regina Scoției, care spune povestea controverselor și a intrigilor cărora a trebuit să le facă față fosta regină franceză.
-
Povestea vieții mele de Regina Maria a României (1934-35)
Ca unul dintre nepoții Reginei Victoria, Maria făcea parte dintr-un cerc de elită al familiilor regale europene. În memoriile sale, pline de culoare, ea prezintă povestea familiei sale, atât de aripa britanică a reginei Victoria cât și cea rusă a țarinei Alexandrina.
Regina Maria a României a fost mama regelui Caron I și bunica Regelui Mihai. Casa Regală a României a anunțat pe 5 noiembrie că starea de sănătate a Regelui Mihai s-a înrăutățit. În aceeași zi în care Principesa Margareta a ajuns în Elveția, la reședința Regelui Mihai a avut loc un incident. Fostul principe Nicolae este acuzat că a forțat intrarea în reședința regelui Mihai și a agresat fizic și verbal trei persoane, a anunțat miercuri Casa Regală a României, într-un comunicat.
Citește și: Cum arată principesa Karina, care l-a înlocuit pe Nicolae la succesiunea tronului României