Bucătarii profesionişti recomandă peştele proaspăt, de preferat nu de crescătorie, deoarece acesta din urmă este hrănit cu diverse concentrate şi nu va avea un gust la fel de bun. Dacă nu găseşti peşte proaspăt, poţi să alegi şi variantele congelate, însă pe cât posibil să nu fie de crescătorie relatează eva.ro.
Iată trucurile şi cei mai importanţi paşi de urmat ca să găteşti peştele ca la carte:
- Ingredientele se pregătesc cu 2-3 ore înainte.
- Peştele se ţină în marinată minimum 30 de minute pentru combinarea aromelor
- Cele mai potrivite condimente pentru peşte sunt rozmarinul, şofranul, frunzele de ţelină, salvia şi piperul
- Marinata se face amestecând ulei de măsline extravirgin cu zeamă de lămâie, sare şi condimentele dorite
- Lămâia se mai poate înlocui cu alte lichide acide, care frăgezesc carnea: iaurt, bere, oţet balsamic
- Este recomandat să foloseşti ardei iuţi peste fileurile de peşte, dar numai dacă nu va fi consumat de către copii
- Fileurile de peşte date prin marinată se lasă la cuptorul încins aproximativ 25 de minute
- Deoarece peştele are un conţinut ridicat de apă nu este nevoie să adaugi apă înainte de a-l pune la cuptor
- Un sos care merge de minune cu peştele este cel preparat din unt, puţină făină, vin alb sau zeamă de lămâie şi capere. Se topeşte untul la o temepratură medie, nu foarte ridicată, se îngroaşă cu o cantitate egală de făină , iar apoi se adaugă zeama de lămâie. Caperele se lasă la fiert în vin alb până când acesta se reduce la jumătate, după care se combină cu sosul făcut cu unt şi făină.
- Lângă un file de peşte la cuptor merge foarte bine un amestec de legume la grătar stropite cu ulei de măsline extravirgin, sare şi piper. Dovleceii, morcovii, ardeii şi beţele de ţelină sunt delicioase la grătar, însă cu condiţia să le laşi crocante ca să-ţi păstreze din substanţele nutritive.