Interpretarea:
În vara lui 1559, Regele Henry al II-lea al Franţei s-a luptat cu Contele de Montgomery, cu şase ani mai tânăr, pe un câmp de bătălie din Franţa. Ambii aveau câte un leu pe scut. Contele i-a provocat regelui două răni, una la ochi şi una la tâmplă, în urma cărora Henry a agonizat 10 zile, după care a murit.
2. Revoluţia Franceză de la 1789
Catrenul:
„Populaţia de sclavi va cânta şi va cere
Ca prinţii şi lorzii să fie ţinuţi captivi în închisoare,
Iar răspunsul la rugile lor divine
Vor fi idioţii fără cap”
Interpretarea:
În 1789, oamenii de rând din Franţa s-au hotărât că au suferit destul din cauza aristocraţilor. Ţăranii s-au revoltat şi au a preluat controlul asupra Parisului, iar nobilii au fost trimişi la închisoarea Bastilia, unde au fost ghilotinaţi.
3. Descoperirea lui Louis Pasteur
Catrenul:
„Un lucru pierdut, ascuns pentru multe secole,
Va fi descoperit,
Iar Pasteur va fi celebrat aproape ca un zeu.
Însă zvonurile spun că va fi dezonorat”.
Interpretarea:
Louis Pasteur (pasteur=pastor în franceză) a descoperit primul vaccin împotriva antraxului şi a rabiei. Un articol publicat în 2005 în New York Times arată că, de fapt, vaccinul contra antraxului ar fi fost descoperit de altcineva.
4. Apariţia lui Adolf Hitler
Catrenul:
„În vestul Europei,
Se va naşte un copil din părinţi săraci.
El va seduce o mulţime de oameni cu vorbele sale
Şi faima lui va creşte până în est”.
Interpretarea:
Hitler s-a născut în vestul Europei, din părinţi foarte săraci. El a ajuns în fruntea Germaniei şi datorită talentului său oratoric. „Faima până în est” a fost interpretată drept o aluzie la alianţa Germania-Japonia, din cel de-al Doilea Război Mondial.
5. Funcţia lui Charles de Gaulle
Catrenul:
„…Unul numit de Gaulle va conduce de trei ori…”
Interpretarea:
Charles de Gaulle a fost lider în trei împrejurări: a fost conducătorul Forţelor Franceze Libere (luptători din cel de-al Doilea Război Mondial), prim-ministru al Franţei în guvernul provizoriu postbelic şi primul preşedinte al celei de-a Cincea Republici Franceze (Franţa de azi).
Sursă: gandul.info