”De fiecare dată când o bacterie intră în contact cu zahărul în interiorul cavităţii bucale, se formează acidul care atacă dinţii timp de cel puţin 20 de minute. Iar bacteriile care cauzează cariile se găsesc preponderent în dulciuri şi băuturi carbogazoase. Cariile sunt cauzate de aceşti agenţi patogeni care distrug structura dintelui şi afectează atât smalţul, cât şi stratul interior al dintelui. S-a demonstrat că zaharurile rafinate duc la o degradare accelerată a danturii, în vreme ce carbohidraţii complecşi sunt asociaţi cu o rata mai scăzută a producerii cariilor dentare”, explică dr. Andra Custura (foto).

Printre dulciurile care provoacă cele mai multe daune la nivelul cavităţii bucale se numără:

  1. bomboanele tari sau lipicioase
  2. bomboanele care se dizolvă încet prin intermediul salivei, aşa cum sunt: acadelele
  3. dropsurile
  4. fructele uscate
  5. stafidele învelite în ciocolată
  6. batoanele pentru sportivi.

Cum se formează placa bacteriană

Principalul duşman al sănătăţii orale este placa bacteriană. Alimentele consumate vin în contact cu gingiile şi cu bacteriile din gură, iar în lipsa periajului, se acumulează pe dinţi placa bacteriană. Aceasta se hrăneşte cu amidonurile şi zaharurile ce se regăsesc în multe alimente, iar această combinaţie produce un acid ce atacă smaltul dinţilor şi duce la apariţia cariilor. 

Prevenţia este mama înţelepciunii

”Pentru a-ţi păstra o bună sănătate orală, este nevoie să-ţi periezi dinţii de cel puţin două ori pe  zi şi imediat după ce ai mâncat dulciuri. Nu uita să foloseşti aţa dentară şi apa de gură, să limitezi consumul de snack-uri cum sunt bomboanele, covrigeii şi  chipsurile şi să mergi la dentist pentru controale regulate şi detartraj”.

 

 

 

La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!
 

Urmărește-ne pe Google News