Printre cele mai contaminate alimente se regăsesc fructe și legume frecvent consumate de români, precum merele, perele, roșiile, ardeiul gras și căpșunile.

Țara noastră importă multe produse, de la fructe și legume la lactate și carne, însă acestea pot conține bacterii periculoase sau un nivel ridicat de pesticide.

Fructe și legume cu pesticide

Există mai multe produse alimentare care pot ajunge în România, dar care au un nivel ridicat de pesticide în compoziție. Potrivit raportului emis de Comisia Europeană, acestea sunt:

  • Salatele, în special cele ambalate;
  • Spanac, varză kale;
  • Mere, pere, struguri;
  • Nectarine, piersici;
  • Căpșuni, cireșe, rodie;
  • Banane, lămâi;
  • Ardei gras și ardei iute;
  • Roșii, țelină, fasole boabe;
  • Semințe și pudră de chimion;
  • Semințe de fenicul, turmeric;
  • Semințe de muștar, pătrunjel;
  • Ciuperci;
  • Semințe, nuci, alune.

Multe dintre acestea vin din afara Uniunii Europene, spun specialiștii.

Concret, unele legume din Turcia au pesticide în cantități mult mai mari decât limita admisă.

Organizația Mondială a Sănătății sugerează reducerea expunerii la reziduurile de pesticide prin spălarea sau decojirea fructelor și legumelor înainte de consum.

Alimente contaminate cu bacterii

Alimentele din comerț pot conține bacterii periculoase precum Salmonella, Listeria, E. Coli, Campylobacter și Clostridium botulinum, care pot cauza infecții severe și chiar fatale. 

Printre cele mai vulnerabile produse se numără lactatele (brânzeturi proaspete și maturate), carnea de pui, mezelurile, și peștele (în special somonul). Aceste bacterii apar adesea din cauza manipulării și conservării necorespunzătoare a alimentelor. 

Persoanele cu imunitate scăzută, femeile gravide, vârstnicii și copiii sunt cei mai afectați.

„La nivelul Uniunii Europene există multe alerte cu carnea de pasăre importată din Polonia care a fost identificată (de autorități din state membre ale Uniunii Europene) ca fiind contaminată cu această bacterie. Somonul poate fi contaminat cu bacteria Listeria sau Salmonella. Bacteria poate ajunge în pește în timpul procesului de producție, dar și din cauza manipulării necorespunzătoare a produselor, și poate provoca în rândul oamenilor boli grave precum listerioză sau salmoneloză. Contaminarea poate fi fatală pentru persoanele care consumă peștele, în special pentru femeile însărcinate (poate interveni avortul spontan) sau persoanele cu un sistem imunitar slăbit”, a explicat Costel Stanciu, conferențiar universitar doctor în economie, președintele Asociației Pro-Consumatori (APC), potrivit sursei citate.

Alimentele se pot contamina în două moduri, fie în timpul producției, fie atunci când sunt manipulate, când nu se respectă igiena adecvată. Lipsa echipamentului de protecție, spălarea insuficientă a mâinilor și igiena necorespunzătoare a ustensilelor pot duce la contaminarea produselor în fabrici și magazine.

Cum să ne ferim de alimentele contaminate

Președintele Asociației Pro-Consumatori (APC) le recomandă consumatorilor să consulte Platforma Oficială a Comisiei Europene pentru notificări despre alimentele contaminate. 

„Îi îndemn pe consumatori să intre și pe Platforma Oficială a Comisiei Europene (Sistem Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje SRAAF). Acolo apar toate notificările instituțiilor de supraveghere a pieței din țările Uniunii Europene, cu privire la alimentele contaminate cu bacterii, cu metale grele ori care au fost retrase de la comercializare, unele chiar și înainte de a fi introduse în magazine pentru vânzare”, concluzionează Costel Stanciu.

 
 

Urmărește-ne pe Google News