În ultimii 11 ani, Viena a ocupat de nouă ori locul 1 în topul celor mai bune oraşe în care să trăieşti, realizat de The Economist. Clasamentul a fost făcut după analiza a cinci criterii (stabilitate, cultură și mediu, educație, asistență medicală și infrastructură), iar Viena a reuşit să obţină un scor maxim la patru dintre ele.

În cele cinci categorii generale se regăsesc 30 de criterii care contribuie la fundamentarea scorului din fiecare categorie.

De exemplu, la capitolul stabilitate, sunt luate în considerare amenințarea teroristă, incidențele tulburărilor civile și nivelurile de criminalitate. În ceea ce privește asistența medicală și educația, sunt analizate calitatea și disponibilitatea serviciilor. Pentru categoria infrastructură, sunt evaluate transportul public, drumurile, legăturile de transport, locuințele și utilitățile.

Cea mai mare îmbunătățire din toate regiunile a fost observată în Europa de Est, pe baza scorurilor obținute pentru învățământul superior și asistența medicală.

Printre cele mai mari evoluții în clasament se numără Budapesta, care a obţinutun scor de 92 și a urcat șapte locuri, ajungând pe locul 32. Belgradul și Bucureștiul (ambele cu un scor de 74,5) au urcat șase și, respectiv, cinci locuri, situându-se pe poziția 94, scrie sursa citată.

Topul celor mai bune 10 oraşe în care să trăieşti

  • Viena. În acest an, Viena a primit note de 100 la patru din cele cinci categorii, dar, la fel ca în raportul de anul trecut, orașul a primit o notă mai mică la categoria cultură și mediu, cu un scor de 93,5, din cauza lipsei evenimentelor sportive majore.
  • Copenhaga. Danezii şi-au păstrat poziția a doua pentru al treilea an consecutiv, după Viena. Danemarca este, de asemenea, în mod constant plasată pe locul doi în topul celor mai fericite țări din lume, după Finlanda.
  • Zurich. Cel mai mare oraș din Elveția a urcat de pe locul șase în 2023 pe locul trei în 2024, susținut de scorurile perfecte obținute în domeniul asistenței medicale și al educației.
  • Melbourne. Asistența medicală și educația au fost foarte bine cotate.
  • Calgary. Contrar tendinței cu care se confruntă alte orașe canadiene din top 10, Calgary și-a îmbunătățit clasamentul în 2024, urcând două locuri.
  • Geneva. Orașul elvețian a reușit să mențină standardele în timp ce alții au coborât.
  • Sydney. În timp ce omologii europeni din top 10 au înregistrat o revenire în clasament în 2024, Sydney, împreună cu Melbourne, a coborât 3 locuri în acest an, până pe poziția a 7-a, din cauza unui deficit de locuințe disponibile.
  • Vancouver. În timp ce Toronto a ieșit din top 10 în acest an, Vancouver a reușit să se agațe de un loc în top în acest an, deși a coborât două locuri.
  • Osaka. Este singurul oraș japonez și singurul oraș asiatic reprezentat în top 10. Acesta a primit cel mai mic punctaj pentru cultură și mediu dintre cele 10 orașe clasate pe primele locuri.
  • Auckland. A reușit să își mențină poziția în 2024, cu scoruri constant ridicate în toate cele cinci categorii și o notă maximă pentru educație.

 
 

Urmărește-ne pe Google News