În 2014, producţia de cereale a crescut comparativ cu 2013 în marea majoritate a statelor membre, inclusiv în România de la 20,8 milioane tone la 22,1 milioane tone, citează Agerpres. De asemenea, producţia de cereale a UE a fost mai mare cu 15,2% în 2014 faţă de producţia medie realizată în 2000-2012 chiar dacă în aceeaşi perioadă suprafaţa cultivată a scăzut cu 5%. În rândul statelor membre, cele mai remarcabile creşteri ale producţiei de cereale au fost înregistrate în cazul statelor baltice, Lituania (72,4%), Estonia (70,3%) şi Letonia (68,3%), urmate de Bulgaria (56,9%), Slovacia (49,3%) şi România (39,1%).
În termeni de valoare, cerealele reprezintă 13% din producţia agricolă a UE şi echivalează cu 25% din producţia vegetală a UE. În schimb, porcinele, vitele şi ovinele reprezintă 17% din producţia agricolă a UE şi acoperă 42% din producţia animală.
În 2014, populaţia de ovine a UE era de 84,2 milioane animale, aproape identică cu cea de vite. Peste un sfert (27%) din ovinele din UE erau crescute în Marea Britanie, care număra 23 milioane ovine, urmată de Spania (18%) şi România (11% cu 9,5 milioane ovine).
Cu toate acestea, România nu se regăseşte printre ţările membre care contribuie cel mai mult la valoarea producţiei agricole a UE. Lider la acest capitol este Franţa, care contribuie cu 18% la totalul UE, urmată de Germania (14%), Italia (13%), Spania (10%), Marea Britanie (8%), Olanda (7%) şi Polonia (5%). Împreună aceste şapte state membre sunt responsabile pentru trei sferturi din producţia agricolă a UE.