Cuprins:
TAROM dispune de 14 avioane
TAROM, HiSky și MyJet sunt, în această ordine, companiile aeriene care au cele la multe avioane în flotă.
Compania aeriană de stat are 14 avioane, în timp ce HiSky și MyJet dispun de câte 7 aeronave fiecare.
Compania de zboruri de pasageri private Toyo Aviaton are 6 avioane, în timp ce Flyone Airlines, Legend Airlines și Dan Air au câte 4 aeronave în flotă.
Câte 3 avioane au companiile Animawings, Carpatair, HelloJets și Fly Lili, iar de câte 2 aerovane dispun Romcargo Airlines și Aerro Direkt.
Dokia Air, Țiriac Air, Bees Airlines și Star Est Airline au câte un avion. Companiile aeriene Air Bucharest și AirConnect/AeroItlia Regional au Certificatul de Operator Aerian suspendat de către Autoritatea Aeronautică Civilă Română, iar flotilele acestora numărau la sfârșitul anului 2024 zero avioane.
Vârsta medie a aeronavelor este de 14 ani
Rezultă că aceste 19 companii aeriene românești dispun de un total de 66 de aronave, produse de Airbus, ATR, Boeing, Bombardier, Cirrus, Cessna, Embraer, Gulfstream și Honda, care au vârsta medie de 14 ani.
Au fost excluse elicopterele și avioanele mici înregistrate sub Certificatul de Operator Aerian al Țiriac Air.
De asemenea, nu au fost luate în considerare avioanele care au părăsit flotila mai multor companii aeriene pe parcursul anului 2024.
În schimb, în calcul au fost incluse și avioanele inactive din flotilele companiilor românești care figurau la data de 31 decembrie 2024 în registrul Autorității Aeronautice Civile Române.
American Airlines are peste 1.500 de avioane
Spre comparație, pe primul loc în Top 10 al companiilor aeriene din lume, figurează
American Airlines, care are o flotă de 1.569 de aeronave Boeing, Airbus, Mitsubishi (fostul Bombardier) și Embraer.
Pe locul 2 este United Airlines, cu o flotă de 1.467 de avioane, urmată de Delta Air Lines, companie care dispune de 1.293 de aeronave.
Urmează apoi, în ordine, Southwest Airlines, cu 828 de avioane, FedEx, cu 694 de avioane, și Ryanair, cu 537 de aeronave.