Redactorii publicației britanice au propus 100 de nume de femei care au schimbat lumea, iar cititorii au fost invitați să voteze.

Marie Curie, cercetătoarea poloneză stabilită în Franța, care a devenit prima persoană dublu laureată a Premiului Nobel în domenii ştiinţifice diferite – fizică şi chimie, a obținut cel mai mare număr de voturi.

Savanta a desfăşurat o importantă activitate de cercetare în domeniul radioactivităţii, termen pe care l-a introdus în premieră, iar descoperirile sale au fost aplicate în medicină contribuind la conceperea unor tratamente pentru cancer şi la dezvoltarea razelor X în chirurgie.

”Ea (Curie) a fost prima femeie care a câştigat un premiu Nobel pentru Fizică, prima femeie profesor la Universitatea din Paris şi prima persoană – a se observa utilizarea aici a cuvântului persoană, nu femeie – care a câştigat al doilea premiu Nobel”, a declarat Patricia Fara, preşedinta British Society for the History of Science, cea care a nominalizat-o pe Marie Curie.

Pe locul al doilea loc se situează Rosa Parks, o militantă pentru drepturile omului care a protestat împotriva segregării rasiale din Statele Unite, urmată de Emmeline Pankhurst, reprezentanta mişcării radicale feministe din Marea Britanie.

Matematiciana şi programatoarea Ada Lovelace şi cercetătoarea în domeniul cristalografiei Rosalind Franklin se află pe locul al patrulea, respectiv al cincilea.

Primele douăzeci de poziţii din topul femeilor cu cel mai semnificativ impact asupra istoriei, sunt ocupate de:

  1. Marie Curie – cercetător
  2. Rosa Parks – militant
  3. Emmeline Pankhurst – militant
  4. Ada Lovelace – cercetător
  5. Rosalind Franklin – cercetător
  6. Margaret Thatcher – politician
  7. Angela Burdett-Coutts – filantrop
  8. Mary Wollstonecraft – scriitoare
  9. Florence Nightingale – infiermă medicală
  10. Marie Stopes – militant
  11. Eleanor de Aquitania – regină
  12. Fecioara Maria
  13. Jane Austen – scriitoare
  14. Boudicca – personalitate istorică
  15. Diana, prinţesă de Wales
  16. Amelia Earhart – aviatoare
  17. Regina Victoria
  18. Josephine Butler – militant
  19. Mary Seacole – infirmieră
  20. Maica Tereza – călugăriță

Lista completă va fi publicată în noul număr al BBC History Magazine.


Citește și: EXCLUSIV / Mihaela Buzărnescu, prima declarație după accidentarea teribilă de la Montreal. Jucătoarea a părăsit terenul în scaun cu rotile


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News