Lipsa canalizării reprezintă o mare problemă pentru foarte mulți români. Ultimele date pe care Institutul Național de Statistică le-a transmis, la solicitarea Libertatea, arată că, din totalul de 2.861 de comune din România, doar 871 au instalații de canalizare publică.
“În anul 2016, activitatea de evacuare a apelor uzate din gospodăriile populaţiei şi din unităţile economice şi sociale s-a desfăşurat în 313 municipii şi oraşe şi în 871 comune”, precizează INS.
Totodată, 7 municipii și orașe, din cele 320 câte există în România, nu au nici acum rețele de canalizare publică.
Pe baza datelor de la INS, Libertatea a realizat un top al județelor unde nu există rețele de canalizare.
Așadar, fruntaș este județul Brăila, unde, din 40 de comune, una singură are rețea de canalizare publică. Aici, 37 de comune au rețele de alimentare cu apă potabilă. Urmează județul Giurgiu, unde doar 2 comune au canalizare, urmat de Teleorman, unde, din 92 de comune, doar 4 au rețele de canalizare.
În județul Ialomița, din 59 de comune, doar 5 au canalizare și 53 rețea de apă potabilă. În județul Botoșani, din cele 71 de comune, doar 6 au rețele de canalizare publică. 40 de comune din Botoșani au rețele de alimentare cu apă potabilă. În judetul Călărași, din 50 de comune, doar 6 au canalizare, iar 44 de comune au apă potabilă.
Probleme cu utilitățile sunt și în județul Ilfov
Situația nu este roz nici în județul Ilfov. În comunele din imediata vecinătate a Bucureștiului s-au mutat tot mai multe persoane. Este singurul județ din România cu creștere demografică, populația ajungând acum la 437.612. Doar că, aici, mulți oameni au fose și folosesc apa din puțuri. Datele INS arată că în județul Ilfov, din 32 de comune, doar 19 localități au rețele de canalizare publică, în timp ce doar 20 au rețele de alimentare cu apă potabilă.
La polul opus, cel mai bine la capitolul rețele de utilități publice stau județele Cluj și Bacău. Astfel, în județul Cluj, din 75 de comune, 46 au rețele de canalizare publică și 73 au rețele de alimentare cu apă potabilă. În județul Bacău, din 85 de comune, 42 de comune au canalizare și 70 au rețele de apă potabilă.
Orașele unde puțin locuitori beneficiază de apă potabilă
Datele Institutului Național de Statistică mai arată că în oraşele Bechet (Dolj), Măgurele (Ilfov), Potcoava (Olt), Miercurea Sibiului (Sibiu), Milisăuţi şi Cajvana (Suceava) există un grad redus de echipare a străzilor cu reţele de distribuţie a apei potabile (sub 10% din lungimea străzilor). Aceasta este situația de la sfârșitul anului 2016.
Pierderile de apă potabilă au fost de 41% la nivel național, iar în municipii şi oraşe, de 39,8%. Acestea au fost cauzate de uzura avansată a conductelor de aducţiune şi distribuţie a apei potabile, precum şi a echipamentelor de captare şi pompare.
Opt orașe s-au debranșat de la căldură în 2016
Documentul INS intitulat “Activitățile privind utilitatea publică” prezintă și situația privind distribuția energiei termice. Aceasta a fost distribuită în 74 de localităţi din România, dintre care 65 sunt municipii şi oraşe. Faţă de anul 2015, în 2016 nu s-a mai distribuit energie termică în oraşele Salonta (Bihor), Murfatlar și Hârșova (Constanța), Cristuru Secuiesc (Harghita), Lupeni și Vulcan (Hunedoara), Copșa Mică (Sibiu) și Fălticeni (Suceava).
Recent, INS a prezentat și raportul privind starea drumurilor, care arată că o treime din drumurile din România nu sunt asfaltate.
CITEȘTE ȘI:
VIDEO| O șoferiță a parcat în mijlocul intersecției și a plecat acasă să se culce. Incredibil ce le-a spus polițiștilor