În schimb, unele pensii de top au continuat să crească, după cum arată datele furnizate de Casa Națională de Pensii Publice la solicitarea ziarului Libertatea.

Cea mai mare pensie bazată exclusiv pe contribuția din anii de muncă, nefiind dată în baza unei legi speciale (cum e în cazul judecătorilor, aviatorilor, personalului diplomatic etc.), este în valoare de 108.627 de lei. Comparativ cu începutul anului 2024, cea mai mare pensie din România nu a cunoscut vreo modificare în urma recalculării veniturilor.

În schimb, în cazul următoarele pensii din top sunt schimbări. 94.519 lei este valoarea pensiei clasată pe locul al doilea, la nivelul lunii septembrie 2024, în timp ce în ianuarie 2024 a doua pensie ca valoare ajungea la 81.299 de lei. Podiumul pensiilor este completat de o pensie brută de 89.991 de lei (față de 78.526 de lei în ianuarie). Top cinci e completat de o pensie care se ridică la 81.299 de lei (față de 73.450 de lei) și una de 72.317 (față de 68.703 lei în ianuarie 2024).

Topul pensiilor pe baza de contributivitate. Captură Radu Eremia/document CNPP

Conform datelor date de CNPP la solicitarea Libertatea, primele 19 pensii din sistemul public depășesc 50.000 de lei, în timp ce a 20-a pensie ca valoare ratează la mustață borna aceasta, fiind de 49.379.

Plafon mărit, dar rămân numeroase probleme

La polul opus, pensia minimă este de 1.281, ceea ce înseamnă că e de circa 85 mai mică față de extrema cealaltă. O măsură care va ajuta pe cei cu pensii mici este cea de creștere a plafonului pentru neimpozitare de la 2.000 de lei la 3.000 de lei, în cazul acestor venituri. Proiectul de lege a trecut de Parlament la începutul lui septembrie, iar demersul, care a primit susținere aproape unanimă, a ajuns și lege.

Una dintre probleme a fost legată de pensiile pentru persoanele cu handicap vizual, pentru care Guvernul a decis să vină cu beneficii sociale, deoarece nu poate modifica legea în vigoare.

Sindicaliştii şi pensionarii care au lucrat la Căile Ferate Române ameninţă cu un miting de amploare în faţa Guvernului pe data de 25 octombrie, dacă până atunci nu vor fi rezolvate inechităţile din Legea pensiilor.

De asemenea, o altă categorie nemulțumită de modul de recalculare a pensiilor și a faptului că unele nu vor mai putea crește o bună perioadă sunt minerii. O acțiune de protest e luată în calcul și de cei care au lucrat în domeniul energetic.

Foto: Captură Radu Eremia/document CNPP/123rf

Urmărește-ne pe Google News