Cuprins:
Tornada reprezintă o mişcare violentă a aerului, sub formă de pȃlnie verticală, care coboară dintr-un nor cumuliform (nor format prin acţiunea convecţiei).
În meteorologie, convecția termică se referă la mișcările verticale lente ale aerului, provocate de încălzirea neomogenă a acestuia în straturile inferioare.
În urma diferențelor de temperatură, aerul cald se ridică iar cel rece coboară luându-i locul. Mișcările convective ascendente și descendente formează așa numitele celule de convecție.
Într-o celulă de convecție se delimitează o zonă centrală ascendentă, o zonă descendentă la exteriorul curentului și o zonă convergentă la baza descendenței.
Caracteristici generale ale unei tornade
Majoritatea tornadelor din emisfera nordică formează vânturi care se învârt invers acelor de ceasornic, în jurul unui centru de presiune extrem de joasă, numite tornade anticiclonice, iar în emisfera sudică vânturile se învart în general în sensul acelor de ceasornic, numindu-se tornade ciclonice.
Tornade sau Twistere, aşa cum mai sunt denumite, apar aproape fără niciun fel de avertisment, în orice moment din zi sau din noapte. De asemenea, se pot produce în orice lună a anului, în cazul în care există condiţii propice.
Pentru ca un vortex – un vârtej de aer spiralat, de forma unei pâlnii – să fie clasificat drept tornadă, trebuie să fie în contact cu solul şi cu norul de furtună de deasupra acestuia.
Traseul unei tornade are rareori mai mult de 250 m, dar pâlnia poate avea şi 1,5 km lăţime.
Tornadele se produc atunci când curenţi de aer cald şi rece se ciocnesc şi produc o zonă de rotaţie, cu presiune atmosferică scăzută. Aerul dintr-un front cu presiune scăzută are tendinţa naturală de a se ridica, creând un curent ascendent puternic. Acest curent atrage aerul cald din jurul său, de la nivelul solului, făcându-l să se rotească din ce în ce mai rapid.
În cazuri extreme, aceste curente puternice de aer pot atinge viteze de 500 km pe oră sau chiar 800 km pe oră. Dar chiar dacă există condiţiile favorabile pentru ca o furtună să formeze vârtejuri, acest lucru nu se întâmplă întotdeauna. Teoriile recente sugerează că dezvoltarea tornadei este legată de diferenţele de temperatură.
Clasificarea tornadelor, în funcție de pagubele pe care le pot produce:
Clasificarea tornadelor se face conform scalei Fujita (numită şi Fujita-Pearson sau Scala-F), în funcție de pagubele pe care le pot produce, astfel:
- nivelul F0 (vȃnturi cu viteza sub 116 km/h) à F5 (416-510 km/h);
- nivelul F6, considerat cu cel mai mare potenţial distructiv, nu este folosit, deoarece formarea unor tornade atȃt de violente este improbabilă.
Cea mai mare tornadă a avut loc în martie 1925 in Statele Unite ale Americii. A trecut prin Missouri, Illinois şi Indiana şi a omorȃt 695 de persoane. A străbătut 352 km în 3 ore şi jumătate.
- Tornada F1 – Vȃntul are viteze între 115 si 180 km/h. Chiar şi aceste tornade pot să smulgă ţigle de pe acoperişuri şi să împingă de pe drum maşinile în mişcare.
- Tornada F2 – Vȃntul are viteze între 181 si 250 km/h. Tornada poate smulge cȃteva acoperişuri de case şi distruge rulotele (locuinţele mobile) întȃlnite în drumul său.
- Tornada F3 – Vȃnturi cu viteze între 251 si 330 km/h. Sunt dezrădăcinaţi chiar şi arbori masivi, iar zidurile şi acoperişurile clădirilor solide sunt smulse precum nişte beţe de chibrit.
- Tornada F4 – Vȃnturi cu viteze între 331 şi 415 km/h. Locomotive şi camioane articulate de 40 tone sunt aruncate în aer ca nişte jucării.
- Tornada F5 – Vȃnturi cu viteze între 416 si 510 km/h. Maşinile sunt aruncate prin aer ca nişte pietre, pe distanţe de sute de metri.
În februarie 2007, scala Fujita a fost reevaluată (rezultand EF), cu estimări mai bune ale vitezei vȃntului şi daunelor cauzate.
Mai există scala Torro, similară cu scala Fujita, însă valorile variază de la T0 la T11.
Cum să te ferești de o tornadă. Măsuri necesare, în caz de tornade
În general aceste măsuri sunt date pentru zonele în care există tornade frecvent, cum ar fi Statele Unite, însă – mai nou – pot fi utile și pentru tornadele din România:
- În general, ar trebui să fugi într-un loc special amenajat, fabricat din oţel şi aflat în pământ; pivniţa este un loc perfect;
- În cazul în care casa nu este dotată cu un astfel de adăpost, încearcă sa te adăposteşti în baia de la parter sau într-o cameră fară ferestre;
- De asemenea încearcă să faci astfel încât să ai cât mai mulţi pereţi între tine şi exterior;
- În timpul tornadei încearcă să stai cât mai ghemuit, ca să nu fi uşor lovit;
- De asemenea e recomandat să fii acoperit cu o pătură sau o saltea, pentru a nu fi lovit de obiectele din jur sau de geamurile sparte;
- În clădirile publice, cele mai bune locuri sunt holurile de la parter sau scările; evitaţi lifturile;
- Cel mai nesigur loc în caz de tornadă e maşina.
- scoateți din priză toată aparatura casnică, indiferent dacă funcționează sau nu în acel moment;
Recomandări ISU. Ce trebuie să faci în timpul unei tornade
- Ascultați în mod constant știrile emise de posturile de radio și de televiziune.
- Evitați lifturile.
Dacă vă aflați în casă :
- Stați înăuntru, departe de ferestre și de ușile din sticlă.
- Procurați-vă câteva lanterne cu baterii de rezervă; evitați să aprindeți lumânări sau lămpi cu petrol.
- Dacă tensiunea curentului electric scade, închideți majoritatea aparatelor electrice,
- pentru a economisi cât mai multă energie, utilă pentru ceea ce e absolut necesar.
Dacă autoritățile anunță ordinul de evacuare:
- Plecați cât mai curând posibil; evitați drumurile inundate și aveți grijă la podurile afectate de ape.
- Asigurați-vă casa deconectând aparatele electronice și electrocasnice și întrerupând curentul electric și apa curentă direct de la surse.
- Anunțați pe cineva din afara ariei afectate încotro vă îndreptați.
- Dacă timpul va permite și locuiți într-o zonă ce prezintă un risc ridicat de inundații, mutați mobilă la un nivel cât mai înalt.
- Luați în adăpostul în care vă refugiați truse de prim ajutor, haine călduroase, paturidin lână și saci de dormit.
- Încuiați casa și îndepărtați-vă de aceasta.
Faza post-dezastru – Reguli după terminarea tornadei
- Urmăriți știrile emise de postul de radio local, privitoare la pagubele produse.
- Ajutați persoanele rănite sau prinse printre dărâmături.
- Acordați primul ajutor pe măsură ce înaintați.
- Nu mutați persoane grav rănite decât dacă există pericolul iminent de a li se agrava starea de sănătate în locul respectiv. Sunați cât mai repede pentru a primi ajutor de la serviciul de ambulanță.
- Întoarceți-vă acasă numai după ce autoritățile anunță că locul este sigur.
- Evitați liniile electrice căzute la pământ și anunțați imediat compania care se ocupă cu
- furnizarea energiei electrice, poliția sau pompierii.
- Intrați în casă cu prudență; fiți atenți la șerpi, insecte sau animalele aduse de vălul de apă sau aer sau care și-au găsit acolo refugiul. Deschideți ferestrele și ușile pentru a se aerisi și usca.
- Folosiți telefonul doar pentru apeluri urgente.
Inspecția utilităților dintr-o casă afectată :
- Verificarea scurgerilor de gaze – dacă simțiți miros de gaz sau auziți un zgomot specific, deschideți ferestrele și părăsiți casa. Întrerupeți alimentarea cu gaz din afara casei și, dacă aveți posibilitatea, anunțați compania care furnizează aceste servicii printr-un telefon dat de la vecini. Dacă întrerupeți gazul pentru un motiv anume, acesta trebuie deschis de către un profesionist.
- Analizați rețeaua de electricitate – dacă vedeți scântei sau fire arse și rupte sau dacă simțiți mirosul a ceva încins, întrerupeți curentul electric de la panoul principal. Dacă trebuie să călcați prin apă pentru a ajunge la acesta, cereți mai întâi sfatul unui electrician.
- Verificați scurgerile posibile din rețeaua de apă – dacă suspectați vreo deteriorare a rețelei, evitați să folosiți toaletele și chemați un instalator. Dacă conductele de apă sunt afectate, contactați compania responsabilă și evitați să beți apă de la robinet. Puteți obține apa potabilă și topind cuburi de gheață din congelator.
Cea mai puternică tornadă
Cea mai puternică tornadă din istoria lumii a fost tornada Daulatpur–Saturia din Bangladesh, pe 26 aprilie 1989, în urma căreia și-au pierdut viața aproximativ 1.300 de oameni. În istoria Bangladeshului, cel puțin 19 tornade au ucis fiecare peste 100 de persoane, aproape jumătate din totalul la nivel mondial.
În România s-a produs o tornadă în localitatea Drajna, județul Călărași, pe 30 aprilie 2019. Atunci, cel puțin 10 case au rămas fără acoperiș. Un autocar cu 39 de pasageri s-a răsturnat din cauza vântului. Mai mult, specialiștii susțin că oricând se poate forma o nouă tornadă în România, iar populația trebuie pregătită, să știe cum să se ferească!
Sursa: roteaprofu.wordpress.com
Foto: 123rf.com
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro