Specialistul în fenomene meteo extreme, Bogdan Antonescu, care în prezent este cercetător la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Optoelectronică, a explicat pentru ziarul Libertatea cum se poate produce o nouă tornadă în România.
La finalul lunii aprilie, o tornadă s-a produs în județul Călărași, iar un autobuz cu pasageri a fost luat pe sus de vârtej și aruncat în câmp.
“Dacă ai o regiune în care ai o cantitate mare de vapori de apă în atmosferă, instabilitate atmosferică, atunci poți spune că în acea zonă se vor dezvolta furtuni. Partea mai complicată e să spui dacă acestea vor forma tornade. Există un indiciu, și anume, vântul să sufle în direcții diferite dar pe măsură ce urcă în atmosferă”, a declarat Antonescu.
Acesta a realizat în urmă cu aproximativ 10 ani un studiu privind formarea tornadelor în Europa, în general, și în România în special. Iar concluzia a fost că în toate țările de pe bătrânul continent se pot produce astfel de fenomene meteo extreme. Drept dovadă, în trecut s-au produs tornade devastatoare în Franța, Olanda, sau Rusia, de categoria F4 și F5, înregistrându-se viteze ale vântului de peste 500 de kilometri pe oră.
Cum de ferim de tornadă
“Din păcate, cu tehnologia actuală mai mult de atât nu poate fi făcut. România are radare meteo performante, suntem la nivel european, dar producerea unei tornade nu poate fi prognozată, sau anticipată decât cu relativ puțin timp înainte de a se produce. În schimb, populația trebuie pregătită, să știe ce trebuie făcut în cazul unei tornade”, a mai explicat Bogdan Antonescu.
Expertul în fenomene meteo extreme sfătuiește oamenii ca în momentul când observă o tornadă, să se adăpostească, să nu se apropie de aceasta, ci să se îndepărteze cât pot de mult și de repede din calea ei. Mai ales că vântul își poate schimba rapid direcția de deplasare.
Când se va produce următoarea tornadă
Lunile mai, iunie și iulie sunt printre cele mai instabile, din punct de vedere climatic, a explicat climatologul Administrație Naționale de Meteorologi, Roxana Bojariu, în direct la emisiuna La Fix, prezentată de Adriana Nedelea.
“Intensitatea acestor fenomene ne pune pe gânduri, faptul că avem amplitudini atât de mare în cazul manifestărilor de furtună și am avut inclusiv acea tornadă din 30 aprilie e, într-adevăr, ceva deosebit. Sigur că trebuie să ne mai așteptăm la astfel de fenomene extreme, pentru că intrăm în cea mai instabilă a anului, climatic vorbind”, a declarat reprezentantul ANM în direct pentru ziarul Libertatea.
Meteorologii au emis pentru perioada următoare mai multe avertizări cu privire la producerea de furtuni în mai multe zone din România, însoțite de căderi abundente de apă, posibil și grindină, care pot produce de inundații.