La ora zece dimineața, personalul medical de la Spitalul Penitenciar Jilava-București care îl avea sub supraveghere pe fostul șef de pușcărie comunistă a consemnat decesul deținutului Ficior Ion. Fostul comandant al Coloniei de Muncă de la Periprava, condamnat la 20 de ani de închisoare pentru infracțiuni contra umanității, și-a dat ultima suflare într-o rezervă a spitalului-închisoare din cauze care în acest moment sunt catalogate drept „naturale”.

Torționarul de la Periprava, repartizat la Secția „Inapți”

Din momentul în care a fost condamnat la 20 de ani, torționarul a fost încarcerat doar la Spitalul Penitenciar Jilava-București. Vârsta înaintată – 88 de ani în martie 2017 -, și anumite afecțiuni specifice bătrâneții au făcut ca Ficior să fie repartizat în salonul destinat celor considerați inapți din punct de vedere medical.

„De când a fost încarcerat, din martie 2017, deținutul a fost repartizat la Spitalul Penitenciar Jilava. Până la momentul decesului survenit azi la ora 10.00, deținutul și-a executat pedeapsa doar la Secția „Inapți”, unde sunt trimiși toți cei care fie sunt bătrâni, fie nu pot să muncească din cauza unor afecțiuni medicale sau a unor handicapuri fizice”, ne-au dezvăluit surse din interiorul închisorii-spital.

Ficior spunea tuturor că nu va muri în pușcărie

Chiar dacă urma să stea după gratii două decenii, torționarul care a fost închis la vârsta de 88 de ani a fost convins că nu va închide ochii în pușcărie. Le spunea tuturor – personal medical, gardieni sau colegi de salon -, că nu va muri în închisoare. Că va ieși și se va bucura de libertate. Afecțiunile specifice vârstei au făcut însă ca organele interne să-i cedeze și, astfel, să se producă decesul pe care medicii închisorii l-au catalogat ca fiind din cauze naturale.

Torționarul mort în pușcărie a lăsat în urma sa daune morale de sute de mii de euro, neplătite

Conform procedurilor judiciare, în cazul decesului unui deținut cercetările vor fi preluate de un procuror care va deschide un dosar, iar trupul lui Ficior va fi autopsiat la IML „Mina Minovici”. Torționarul Ion Ficior – acuzat că în perioada 1958-1963, pe când era comandant la Periprava, a coordonat un regim de detenție represiv și inuman împotriva deținuților politici – , a lăsat în urma lui o datorie de 310.000 de euro, daune morale impuse de instanță. Banii, plătiți în solidar cu Ministerul Finanțelor, cu Ministerul Afacerilor Interne și cu Administrația Națională a Penitenciarelor -, ar fi trebuit să ajungă la opt părți vătămate.

Ion Ficior a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, fiind acuzat că, în perioada 1958-1963, când a condus Colonia de muncă Periprava, a introdus şi coordonat un regim de detenţie represiv, abuziv, inuman şi discreţionar împotriva deţinuţilor politici. Asta a condus la moartea a 103 oameni.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV/ Momentul emoționant al revederii românului dispărut în Turcia cu soția lui, după o lună. Care au fost primele cuvinte ale bărbatului

Urmărește-ne pe Google News