Cel mai bătrân condamnat din închisorile românești, Alexandru Visinescu, a fost mutat de Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) la penitenciarul-spital de la Jilava. Fost comandant al închisorii de la Râmnicu-Sărat a fost repartizat în aceasta închisoare după ce a stat 21 de zile în carantină la Penitenciarul Rahova.
Reamintim ca Vișinescu a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la 20 de ani, pe 11 februarie, acesta făcându-se vinovat de moartea a 12 deținuți politici din închisoarea de la Râmnicu-Sărat. Actualul condamnat a condus pușcăria din județul Buzău între anii 1956-1963.
La Penitenciarul-Spital de la Jilava, Vișinescu are parte de un tratament preferențial, ținând cont că sufere de de Alzheimer, dar și de faptul că este cel mai bătrân condamnat aflat în închisorile din țara noastră.
„Clanul bolnavilor”
Spitalul-penitenciar unde este cazat Vișinescu este cunoscut pentru faptul aici s-a format un fel de clan al celor care sunt infestați cu HIV. Printr-o decizie a Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), toate persoanele private de libertate, depistate cu HIV/SIDA, au fost transferate la Jilava. Reprezentanții APADOR-CH consideră că această enclavizare a fost o greșeală.
„Măsura este discriminatorie şi APADOR- CH se pronunţă împotriva separării persoanelor private de libertate cu HIV/SIDA de ceilalţi deţinuţi”, scriu inspectorii organizației. În plus, decizia a dus la „formarea unui fel de clan. Bolnavii au ajuns să nu mai respecte regulile gardienilor, ci doar regulile lor”, ne-a declarat un expert al unui ONG de specialitate. De partea cealaltă, reprezentanții ANP ne-au precizat că la Jilava bolnavii beneficiază de cele mai bune condiții medicale, pe care în alte penitenciare nu le-ar fi primit.
Gardieni care intră în secțiile cu sute de deținuți bolnavi de SIDA de la Penitenciarul-Spital Jilava ar prefera să stea de pază la celulele fioroșilor interlopi din Giurgiu sau Rahova. Asta pentru că, în multe cazuri, este mult mai periculos să faci de gardă printre bolnavii care nu mai pun mare preț pe propria viață, decât să intri în celulele cu 20 de interlopi. În ultima lună, doi gardieni au fost bătuți crunt de astfel de condamnați.
„La Jilava, la Spitalul-penitenciar, sunt 250 de deținuți infectați cu HIV și 500 de condamnați în total. Sunt momente când în secțiile condamnaților bolnavi cu HIV intră doar trei gardieni, care trebuie să controleze 250 de oameni. Nu este ușor, este de-a dreptul imposibil”, ne-a declarat Florin Stoia, secretar general al Sindicatului Național al Lucrătorilor în Penitenciare (SNLP).
Un alt motiv pentru care o parte dintre deținuții bolnavi nu au nicio ezitare de a se bate cu gardienii este dat de faptul că, fiind deja infectați cu HIV, nu mai țin prea mult la propriul viitor. „Este, într-adevăr, un factor de risc, o parte dintre ei își revarsă furia îmbolnăvirii chiar pe gardieni”, ne-a mai precizat liderul sindical Florin Stoia.
Bătaia din pușcărie înaintea vizitei lui Cazanciuc
Anul trecut, un subofiţer a fost bătut, vineri, de un deţinut bolnav de SIDA internat la Secţia medico-socială de la Spitalul Penitenciar Rahova, au declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, surse din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor.
Bătaia a avut loc cu puţin înainte de vizita ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, la Penitenciarul Jilava, au precizat sursele menţionate. În urma rănilor suferite, subofiţerul a primit primul ajutor la serviciu, după care a fost transportat la un spital civil. „Acum se simte mai bine, este conștient, dar a rămas traumatizat”, a precizat liderul sindical Florin Stoia.
La nivelul Spitalului Penitenciar Jilava a fost declanşată o anchetă internă, iar cazul este cercetat de procurorii de la Parchetul Judecătoriei Cornetu.
Nu a fost primul incident de acest gen. În urmă cu mai puțin de o lună, tot la Secţia medico-socială a Spitalului Penitenciar Jilava a mai avut loc un altul. Doi frați, ambii diagnosticați cu SIDA, au devastat biroul șefului pazei penitenciarului și l-au lovit cu un scaun pe comandantul secției. Cei care l-au bătut pe gardian erau supărați că nu primiseră permisie pentru a merge la o înmormântare.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro