Valoarea tranzacției este de 18 miliarde de dolari.
Umbra unui candidat la președinția SUA
Consorțiul este condus de către fondul Bain Capital, iar din acesta mai fac parte și producătorul sud-coreea de memorii SK Hynix, producătorul american de memorii Kingston și cel de hard disk-uri Seagate.
Bain Capital a fost fondat în anul 1984 de către Mitt Romney, un candidat republican la președinția SUA.
Implicarea Apple, vitală
Apple și Dell s-au implicat în consorțiu deoarece aceștia sunt unii dintre cei mai mari clienți ai diviziei de memorii a Toshiba.
Implicarea Apple este esențială, gigantul american având tot interesul ca Toshiba Memory să fie sănătoasă din punct de vedere financiar. Și asta pentru Samsung este cel mai mare producător de memorii din lume, cu o cotă de 40%, iar Toshiba este al doilea. Numai că Samsung este și unul dintre cei mai mari rivali ai Apple în domeniul smartphone-urilor și tabletelor.
SK Hynix este un alt producător de memorii din Coreea de Sud și un rival tradițional al Samsung.
În consorțiul câștigător se mai găsește și grupul nipon Hoya Corp, care activează în domeniul tehnologiiilor optice de vârf, precum lasere și echipamente medicale.
Concomitent, Toshiba va reinvesti 3 miliarde de dolari în companie. Dell folosește memorii RAM și NAND (pentru stocare) în laptopurile sale.
Saga cu Western Digital
Toshiba a mai negociat anterior și cu un alt consorțiu, condus de către producătorul de hard-disk-uri Western Digital și fondul de investiții KKR, din SUA.
Western Digital este partener al Toshiba în cadrul unei fabrici deținute în comun, iar grupul american încearcă să blocheze vânzarea către consorțiul rival în instanță.
Pe de altă parte, Toshiba este îngrijorată că o vânzare către Western Digital ar fi îngreunată de faptul că acesta are același domeniu de activitate, ceea ce ar fi dus la investigații antitrust din partea autorităților de concurență.
Western Digital a ajuns partener cu Toshiba după ce a cumpărat SanDisk pentru 16 miliarde de dolari.
În fine, acest grup mai includea și Banca de Dezvoltare a Japoniei și Innovation Network Corp of Japan (INCJ), un fond de investiții deținut de către statul nipon.
Problema Westinghouse
Toshiba, unul dintre giganții Japoniei, are nevoie urgentă de bani pentru a acoperi un gol de circa 9 miliarde de dolari lăsat de Westinghouse, divizia sa de energie nucleară, care a intrat în insolvență.
Conglomeratul nipon produce de la laptopuri și televizoare până la baterii, reactoare nucleare și produse industriale.