• Asigurarea medicală de călătorie

Ai nevoie de ea, indiferent că pleci pentru o zi sau o lună. Cea mai solicitată e asigurarea de bază, care acoperă suma de 10.000 de euro, pentru care trebuie să plăteşti între 20 şi 25 de lei, în funcţie de evenimentele acoperite.
Există şi asigurări pentru sume mai mari şi pentru persoane trecute de 70 de ani. O asigurare medicală de călătorie acoperă toate costurile cu tratamentul medical de urgenţă, cu tratamentul ambulatoriu, cu spitalizarea, cu medicamentele, cu transportul către ţară (dacă e necesar) sau cu intervenţiile stomatologice de urgenţă. Când mergi cu familia trebuie să bifezi opţiunea respectivă.

  • Asigurarea storno (de anulare a călătoriei)

Acoperă pierderea financiară care constă în cheltuiala pe care ai făcut-o în vederea plecării tale în călătorie, dacă plecarea a fost anulată din motive independente de tine, întoarcerea din călătorie a avut loc mai devreme de data programată din motive independente de tine, obţinerea de documente justificative necesare revenirii în România, în cazul pierderii, furtului sau distrugerii documentelor tale de identitate pe parcursul călătoriei în străinătate. În plus, acoperă anularea călătoriei efectuate cu avionul.
Suma asigurată reprezintă preţul, sau o parte din preţul contractului de comercializare a pachetelor de servicii turistice pe care o achită asiguratul, dar nu mai mult de 1.500 de euro de persoană şi 5.000 de euro de contract.
Prima de asigurare este 1,5% din preţul total al contractului şi va fi achitată integral înainte de începerea perioadei de valabilitate a poliţei care se încheie odată cu contractul turistic. Citeşte bine contractul, ca să nu ai ulterior probleme sau reclamaţii. Preţurile unei asigurări storno standard variază între 36 şi 42 de lei.

  • Asigurarea pentru bagaje

Se poate face doar împreună cu asigurarea medicală, dar nu este obligatorie. Suma nefiind mare, e preferabil să o incluzi totuşi în pachet.
Suma asigurată poate fi de la 500 la 1.000 de euro, în funcţie de firma de asigurare şi opţiunea ta. Oricum, citeşte cu atenţie lista cu ce anume se despăgubeşte şi ce nu. Nu intră chiar tot ce ai la tine şi în nici un caz banii cash.

  • Asigurare pentru sporturi

Sporturile asigurate sunt înotul, schiul, ciclismul, excursiile montane, scufundările, snorkelingul (scufundare cu mască şi tub), zborul cu balonul şi navigaţia de agrement. Asigurările se pot face separat sau se includ în poliţa de asigurare medicală.
Preţul asigurării pentru sporturi este cuprins între 30 şi 40 de lei pentru 10 zile sau 150 de lei pentru aceeaşi perioadă. Poţi face asigurări şi pentru sporturi extreme. Acestea sunt mai scumpe.

  • Cardul european de sănătate

Se eliberează persoanelor care sunt asigurate în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România şi sunt la zi cu plata contribuţiilor.
Nu este obligatoriu, dar te poate ajuta să economiseşti timp şi bani, în cazul în care te îmbolnăveşti sau ai un accident în perioada în care te afli în străinătate, într-o ţară membră a Uniunii Europene, pentru studii, călătorii de afaceri, o şedere temporară sau, pur şi simplu, în vacanţă.
Cardul îţi dă posibilitatea de a avea acces la serviciile medicale din sectorul public (de exemplu, la un medic, o farmacie sau un spital) în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii ţării în care călătoreşti. E gra

 
 

Urmărește-ne pe Google News