UPDATE 18.00: Benjamin Netanyahu a ținut un discurs la ceremonia prilejuită de mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim și i-a mulțumit președintelui Donald Trump pentru decizia luată și a declarat că aceasta va fi amintită de generaţii de israelieni de acum înainte.
”Este o zi mare. O zi mare pentru Ierusalim. O zi mare pentru statul Israel. O zi care va fi gravată în memoria noastră naţională pentru generaţii. Este un moment de istorie. Domnule preşedinte Trump, prin recunoaşterea a ceea ce aparţine istoriei, aţi scris istorie”, i s-a adresat Netanyahu lui Trump, care nu a fost prezent la ceremonie.
Premierul israelian i-a mulţumit preşedintelui Donald Trump pentru că ‘a avut curajul’ să-şi respecte promisiunea de mutare a ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, oraş pe care premierul Netanyahu l-a numit capitala ‘eternă, indivizibilă a Israelului’.
UPDATE 17.35: Ivanka Trump, şi secretarul american al trezoreriei, Steve Mnuchin, au dezvelit luni sigla oficială a noii ambasade a Statelor Unite la Ierusalim în cadrul ceremoniei la care preşedintele Trump a transmis un mesaj printr-un video.
”Vă primim în mod oficial şi pentru prima dată în ambasada SUA, aici la Ierusalim, capitala Israelului”, a spus fiica președintelui american când a dezvelit sigla misiunii diplomatice americane.
În mesajul video transmis, Donald Trump a transmis de la Washington un mesaj video în care a asigurat că ”Statele Unite rămân deplin angajate în facilitarea unui acord de pace durabil între israelieni şi palestinieni. Astăzi deschidem oficial ambasada Statelor Unite la Ierusalim. Felicitări! O aşteptăm de mult timp”, a spus preşedintele american.
”Astăzi ne concretizăm recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului şi ne deschidem ambasada pe pământul istoric şi sacru al Ierusalimului’, a continuat liderul de la Casa Albă.
”Statele Unite vor fi mereu un mare prieten al Israelului şi un partener în cauza libertăţii şi păcii. Cea mai mare speranţă a noastră este pacea”, a subliniat el.
Americanii au ales ca zi pentru inaugurarea Ambasadei Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim, data de 14 mai, o zi importantă pentru istoria statului modern Israel: pe 14 mai 1948 evreii din Palestina au declarat înființarea unui stat evreu numit Israel, președintele american Harry Truman a acordat recunoașterea imediată în numele Statelor Unite, devenind primul șef de stat care a făcut acest lucru.
La 14 mai 2018, 70 de ani mai târziu, președintele Donald Trump va muta operațiunile Ambasadei SUA la Ierusalim din Tel Aviv, unde a fost din 1966.
După decizia controversată a lui Trump de a recunoaște anul trecut Ierusalimul drept capitala israeliană, inaugurarea oficială a Ambasadei SUA coincide cu cea de-a 70-a aniversare a declarației de independență a Israelului.
Preşedintele SUA, Donald Trump, a descris luni pe Twitter transferul ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim drept ”o zi mare pentru Israel”.
”Ne pregătim pentru ceremonia de la ora 09:00. O zi mare pentru Israel !”, a scris Trump pe reţeaua de socializare. El a menţionat în acelaşi mesaj că postul de televiziune Fox, pe care-l urmăreşte în fiecare dimineaţă, va transmite în direct ceremonia care se va desfăşura la Ierusalim.
La evenimentul care a început la ora 16.00 ora locală (şi ora României), printre sutele de demnitari participanţi se numără fiica cea mare a lui Trump, Ivanka Trump, împreună cu ginerele preşedintelui american, Jared Kushner. Rămas la Washington, liderul de la Casa Albă va transmite un mesaj video în timpul ceremoniei.
Până acum, Statele Unite aveau un consulat general în Ierusalim, care este responsabil de relațiile cu palestinienii și Autoritatea palestiniană.
Ce se întâmplă astăzi:
Sute de oficialități sunt invitați la deschiderea oficială, printre aceștia fiind ambasadorul SUA în Israel, David Friedman, premierul israelian Benjamin Netanyahu și secretarul de stat adjunct al SUA, John J. Sullivan, secretarul Trezoreriei SUA Steven T. Mnuchin și Jared Kushner și Ivanka.
Șaizeci și cinci de jurnaliști din Statele Unite, 41 de cetățeni din Regatul Unit și mai mult de 60 de membri ai Uniunii Europene au sosit deja în săptămâna trecută doar pentru a acoperi evenimentul, potrivit Biroului de presă al Guvernului Israel, și mai multe se așteaptă să sosească înainte de inaugurarea deschidere.
Deschiderea a fost pregătită din timp, încă de zilele trecute fiind amplasate indicatoare pe care scrie ”Ambasada SUA” în trei limbi.
Data aleasă pentru inaugurarea noii ambasade, precum și relocarea acesteia i-a determinat pe mulți să se aștepte la o creștere a protestelor palestinienilor. Acest lucru s-a întâmplat, încă de luni dimineață au izbucnit conflicte între cele două tabere și până la începerea ceremoniei, armata israeliană a ucis zeci de palestinieni în Fâșia Gaza.
Dar administrația Trump a subliniat că relocarea ambasadei nu prejudiciază deciziile privind statutul final al Israelului, sugerând că Ierusalimul de Est ar putea fi totuși capitala unui viitor stat palestinian.
Citește și: ANALIZĂ | Revoluția fiscală a determinat creșterea primelor cu 68% în primul trimestru, dar salariile au scăzut cu 13%