Anual sunt circa 30 de persoane care ajung în stare critică, după ce beau aceste substanțe: jumătate dintre ei nu supraviețuiesc, iar jumătate dintre supraviețuitori au nevoie de dializă și de transplant de rinichi. Medicii spun că 50% dintre cazuri sunt ingestii involuntare, oamenii confundă lichidele toxice cu băuturi sau sucuri, și solicită o mai bună marcare a ambalajelor de către producători.

Un cioban a murit după ce a băut insecticid pentru oi

La Spitalul Dr. C.I. Parhon, din Iași, pe ATI la Secția de Nefrologie, au fost patru de astfel de cazuri foarte grave în ultima săptămână. Specialiștii speră că acest fapt nu este un indicator că ar crește numărul unor astfel de intoxicații și spun că foarte rar au fost atât de mulți pacienți, în același timp, cu aceeași problemă la unitatea medicală. Rata de supraviețuire este, conform studiilor, de 50%, iar în acest caz, din cei patru pacienți unul s-a stins din viață.

Luni, 24 iulie, un bărbat trecut de 40 de ani a murit în timp ce era transferat către Spitalul Dr. C.I. Parhon, din Iași. Lucra ca cioban la o stână și a confundat sticla de alcool cu cea în care ținea un insecticid puternic cu care dădea oile pe picioare, împotriva paraziților. În ciuda eforturilor medicilor, acesta nu a putut fi salvat.

Un bărbat a confundat sticla de vișinată cu cea de lichid de parbriz

La cei care au supraviețuit a fost vorba și de noroc, explică conf. dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog și purtător de cuvânt al Spitalului Dr. C.I. Parhon, din Iași. Două persoane care au băut antigel în mod intenționat și au fost intoxicate astfel cu etilen glicol au supraviețuit doar fiindcă au fost aduse la spital în primele trei ore de la ingestie.

Iar un bărbat de 71 de ani din Vaslui, care a confundat sticla de vișinată cu cea de lichid de parbriz, și-a administrat singur antidot timp de trei zile, fără să știe.

A ajuns în comă abia vineri, 28 iulie, pentru că a băut alcool etilic în cantități mari, conținut de băuturile alcoolice din comerț, care combate alcoolul metilic din lichidul de parbriz. Acum însă medicii spun că nu știu dacă îi vor putea salva și rinichii.

Riscă să facă toată viața dializă și au nevoie de un donator pentru rinichi

„Din fericire toți sunt puțin mai bine, bărbatul de 71 de ani din Vaslui a fost mutat deja de pe secția de Terapie Intensivă pe cea de Nefrologie, a recuperat partea de neurologie, starea inițială de comă, de agitație. Toți și-au revenit din acest punct de vedere, rămânând sub supraveghere pentru evaluarea și recuperarea renală. Toți au grad de insuficiență renală acută, există un potențial să își recupereze o parte din funcția rinichiului, dar e prematur să vorbim astăzi dacă vor reuși să evite nevoia de dializă sau de transplant”, a explicat conf. dr. Ionuț Nistor, pentru Libertatea.

Cele două tentative suicidare cu antigel s-au înregistrat la un tânăr de 21 de ani, care a ajuns la spital sâmbătă, 29 iulie, și la o femeie de 36 de ani din municipiul Iași, ajunsă la spital duminică, 30 iulie. Ambii au consumat cantități mari de antigel. 

Medicii spun însă că circa jumătate dintre cazurile care ajung să fie internate nu sunt tentative de sinucidere. Din cauza culorii și a recipientelor înșelătoare, mai ales dacă sunt transferate în alte ambalaje, pacienții confundă, după culoare, antigelul fie cu un suc, fie cu o băutură alcoolică.

„Sunt substanțe toxice foarte accesibile în toate gospodăriile”

„Avem 25-30 de astfel de cazuri pe an. Rata de supraviețuire este de 50% pe lotul de pacienți evaluați la noi în spital, iar dintre supraviețuitori jumătate rămân cu risc crescut de dializă sau pe dializă, cu necesar de transplant renal”, explică doctorul Ionuț Nistor.

Trebuie spus că este extrem de accesibilă această substanță foarte toxică în toate gospodăriile din România. Cred că poate din punctul de vedere al producătorilor ar trebuie să fie scris mai clar pe recipiente că există potențial de moarte dacă este consumat, să fie mai bine evidențiat acolo unde există deja.

Conf. dr. Ionuț Nistor:

Acesta spune că în ultimii ani s-au înmulțit și cazurile de persoane care ajung în stare gravă la spital, după ce consumă lichid de parbriz, mai ales cel de iarnă, care a fost tratat cu alcool metilic pentru a putea rezista înghețului la temperaturi cât mai reduse.

„Ar trebui să fie păstrate sub cheie sau în siguranță undeva, să nu fie la îndemâna persoanelor vulnerabile, cum ar fi copiii, care le pot confunda ușor cu o sticlă de suc, sau a persoanelor cu un discernământ limitat. Nu cred că le este foarte clar acest risc evidențiat”, a mai punctat conf. dr. Ionuț Nistor.

Medicul atrage atenția și asupra faptului că mai multe persoane transportă aceste lichide în recipiente mai mici, ca să încapă mai ușor în portbagaj sau să fie depozitate mai simplu acasă. Lichidele în sine sunt colorate, iar adesea recipientele folosite sunt de plastic, de la diverse băuturi, fapt care poate duce și mai ușor la confundarea lor.

Urmărește-ne pe Google News