Unii împrumutat de la prietene, alții de la surori. Câțiva au mers și și-au ras picioarele. Joi dimineața, când Academia Isca din Devon a început cursurile, în jur de 30 de băieți au venit la lecții purtând fuste de tip tartan, asemănătoare cu kilturile scoțiene.
Cele mai fierbinți zile de iunie din 1976 în Marea Britanie au dus la o adevărată revoluție la școala secundară din Exeter. Pe măsură ce temperatura a crescut peste 30 de grade Celsius, băieții le-au cerut profesorilor să le permită să vină la școală în pantaloni scurți. Cererea le-a fost respinsă deoarece politica școlii privind uniformele este foarte strictă. Când au protestat că fetele au picioare goale, școala – fără îndoială în glumă – a spus că băieții erau liberi să poarte și ei fuste dacă vor. Așa că, miercuri dimineața, o mână de băieți a înfruntat chicotirile și au mers în fustă. Numărul răzvrătiților a crescut a doua zi. „Foarte răcoritoare” a descris unul dintre băieți experiența.
În mod ironic, temperatura a scăzut în Exeter la un 20C, dar unii băieți au spus că se bucură de libertatea oferită de fuste și că ar putea continua.
Un caz asemănător s-a produs în Franța, în orașul Nantes. Șoferii de autobuz, supărați că nu au voie să poarte pantaloni scurți în timpul zilelor fierbinți au decis să poarte fuste. Șoferii au cerut să li se permită să se imbrace mai lejer pe măsură ce temperaturile au ajuns la 38C și a fost declarată caniculă, dar cererea le-a fost refuzată. Șase dintre bărbați au decis să protesteze împotriva a ceea ce au pretins că erau condiții de muncă inacceptabile și au purtat fuste.
„Am cerut să putem purta haine potrivite pentru temperaturile ridicate, dar ni s-a spus că nu putem purta pantaloni scurți. Deoarece fustele sunt autorizate, le purtăm”, a declarat Didier Sauvetre, un șofer și un reprezentant al sindicatelor, ziarul local Press Ocean, citat de The Guardian.
Colegul Gabriel Magner, un alt reprezentant al sindicatelor, a afirmat că este o formă de discriminare. „Femeile pot purta fuste, dar nu și bărbați”, a spus el.
„Birourile șefilor noștri sunt dotate cu aer condiționat, ceea ce nu este cazul majorității vehiculelor noastre. A petrece mai mult de șapte ore într-un vehicul la temperaturi de 50C nu este ușor”, a explicat un membru al sindicatului șoferilor care a spus că oricum odată ce ușa cabinei este închisă, pasagerii nu văd nimic.
FOTO: NORTHFOTO