Foarte multe boli în sfera ORL, neurologie şi chiar reumatologie se manifestă şi cu ameţeală. Există însă o diferenţă între simptomul de ameţeală în contextul unei boli și un sindrom care include şi ameţeala.

”În Centrul de excelenţă ORL se poate diagnostica foarte clar etiologia, cauza exactă a acestor ameţeli, fie că este vorba de urechea internă, fie că ţine de analizatorul vizual, fie că este de la nivelul sitemului nervos central, şi atunci pacientul va intra în grija unui neurolog, fie că este o problemă  reumatologică, pentru că avem nişte senzori care ne ajută să ne meţinem echilibrul la nivelul muşchilor şi oaselor. Ăsta este contextul general. Sunt foarte multe investigaţii care pornesc de la o evaluare auditivă şi vestibulară de rutină şi terminând cu fineţuri care ne permit să identificăm exact sediul leziunii, locul unde avem problema şi, bineînţeles, în foarte multe situaţii, să putem şi recupera pacientul”, explică profesorul Sarafoleanu.

Cea mai frecventă formă de ameţeală este vertijul de scurtă durată. Nu se tratează cu medicamente

Vertijul de scurtă durată, repetitiv, care apare când ne ridicăm sau ne întoarcem brusc de pe o parte pe alta în pat, neînsoţit de greaţă şi vărsături, este cel mai frecvent.

„Acest vertij paroxistic poziţional benign, care înseamnă un vertij de foarte scurtă durată, repetabil în aceeaşi poziţie eventual, dacă ridicăm capul, dacă ne întoarcem brusc de pe o parte pe alta în pat, la ridicarea din pat, deci poziţii foarte clare, şi care nu este însoţit de greaţă şi vărsături este cel mai frecvent. Acest tip de vertij nu se  tratează medicamenos, ci prin nişte manevre de repoziţionare, pentru că, în esenţă, este este vorba despre nişte otoliţi, sezori ai menţinerii echilibrului, care ies din canalele semicirculare din urechea internă. Părăsind poziţia lor standard, avem o informaţie distorsionată despre poziţia noastră  şi implicit senzaţia de ameţeală. Acest tip de vertij, care este cel mai frecvent, se tratează doar prin manevre de repoziţionare, şi nicidecum cu pastile, perfuzii, picături sau alte mijloce terapeutice medicamentoase”, explică medicul Codruț Sarafoleanu.

Amețelile se tratează în ambulatoriu, prin manevre scurte, de fineţe, care nu sunt traumatizante

Despre manevrele necesare pentru tratarea vertijului, profesorul Codruţ Sarafoleanu spune că sunt delicate, de fineţe și de scurtă durată.

”Manevra în sine durează cinci minute, pentru că, practic, iniţial, se declanşează ameţeala în poziţia pe care pacientul o relatează, se epuizează acest vertij – pentru că am spus că este un vertij de scurtă durată -, după care facem manvrea de poziţionare opusă, în care practic încercăm să repunem aceşti otoliţi (nişte cristale de carbonat de calciu) la loc în canalele lor. Majoritatea pacienţilor au nevoie de una sau două şedinţe, cei mai rebeli, de 3, maximum 4 şedințe de repoziţionare. Nu este nimic traumatizant, nu este agresiv. Este o manevră delicată şi de fineţe”, mai spune profesorul Codruţ Sarafoleanu.

CITEȘTE ȘI:

Mitică Popescu, pe motor la 80 de ani. A conversat cu bikerii despre cursele ilegale

VIDEO/ Urmăriţi aici „Uranissima”, emisiunea prezentată de Urania. Previziuni pentru săptămâna 16-22 octombrie şi previziuni detaliate pentru fiecare zodie

Ticul lui Dragnea: își ”caută” mereu verigheta pe degetul inelar. Explicațiile psihologului Libertatea

 
 

Urmărește-ne pe Google News