Printre avantaje se numără consumul, care este mult mai mic și reprezintă echivalentul a un litru de combustibil la 100 de km. Un alt avantaj ține de mentenanță, care este aproape de zero, cu excepția schimbării lichidului de frână o data la trei ani. Totodată, și impozitul este zero, conform www.stiriletvr.ro.
Şoferii care vor să-şi cumpere o maşină electrică trebuie să ia, însă, în calcul şi dezavantajele. Un asemenea autoturism este mai scump și are o autonomie mică. Dupa o încarcare completă poate parcurge, în medie, 150-200 de km. Un alt minus ține de lipsa stațiilor de încărcare electrică.
Chiar și așa, românii preferă din ce în ce mai mult mașinile „verzi”.
„Iată că de la 496, ca sa fiu riguros, mașini electrice vândute în 2015, la finele anului 2016 înregistrăm o cifră de vânzări de mai bine de 1.100 de unități”, a declarat președintele Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile, Cristian Milea.
Totuşi, doar 1% din maşinile noi înregistrate anul trecut în România au fost modele electrice sau hibride.
„Diferența între o mașină cu motor pe combustie și una electrica e undeva între 7 până la 11 mii de euro”, a declarat și directorul unei reprezentanțe auto, Paul Badea.
Costurile sunt amortizate în câțiva ani
Potrivit dealerilor, costurile sunt amortizate în câțiva ani, însă depinde foarte mult și de numărul de kilometri parcurși.
În România, cei care vor să cumpere o maşină electrică beneficiază din partea statului, prin programul rabla, de tichete şi eco-bonusuri în valoare de 6000 de euro. Un proiect de lege a propus creşterea valorii la 10.000 de euro. În aceste condiţii, experţii spun că expansiunea pieţei va continua, nu doar în România, ci în toată lumea.
Spre exemplu, la nivel global, în anul 2040, mașinile electrice vor ajunge la 35% din vânzările totale, o cifră de 90 de ori mai mult decat cea actuală.
În plus, scăderea preţului bateriilor va reduce costul unei maşini electrice sub cel al uneia convenţionale, în 2025. Până acum, pe tot globul, s-au vândut în jur de 1,3 milioane de maşini electrice, ceea ce reprezintă mai puţin de 1% din totalul autoturismelor mici.