Hoţii care fură prin telefon au reuşit să păcălească peste 700 de români. Până acum au fost prinşi aproximativ 30 de autori şi, potrivit estimărilor făcute de Poliţia Română, paguba totală este de aproximativ un milion de euro. Poliţiştii spun că escrocii caută victimele în cartea de telefon şi preferă numerele de fix. De cele mai multe ori, oamenii păcăliţi nu-şi mai recuperează niciodată banii de la hoţi, mai ales că aceştia sunt fie oameni fără niciun căpătâi, fie acuali puşcăriaşi. Săptămâna trecută, de exemplu, s-au făcut 51 de percheziţii domiciliare şi în penitenciare. S-au dat 29 de mandate de arestare, dintre care 16 au fost pentru deţinuţi. Campania de informare pusă la cale de poliţişti şi de autorităţi a punctat câteva sfaturi prin care potenţialele victime să poată recunoaşte un telefon „otrăvit”:
1. Strângerea de date. E posibil ca escrocii să dea un telefon înainte, se recomandă ca fiind de la o instituţie a statului şi cer diverse date personale. Refuzaţi!
2. „A avut accident, are nevoie de bani”. Cereţi cât mai multe date cu privire la locul în care se află ruda dumneavoastră: spitalul, parchetul, secţia de poliţie unde e. Telefoanele persoanelor implicate într-un accident nu sunt reţinute.
3. Cereţi o întâlnire directă. Dacă acceptă, nu mergeţi neînsoţiţi şi anunţaţi poliţia.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro