Potrivit serviciului de monitorizare a internetului BGPMon au fost două astfel de redirecționari de câte trei minute și au fost vizate 80 de blocuri de adrese web separate.
Google și Facebook sunt cele mai populare destinații de pe internet, în vreme ce Apple deține serviciul de mesagerie iMessage și serviciul de stocare iCloud.
Microsoft operează Bing, al doilea motor de căutare ca popularitate din lume după Google, dar deține și serviciul de comunicații Skype și rețeaua profesională LinkedIn. De asemenea, serviciul de email Outlook este printre cele mai folosite din lume.
Ce alte servicii au mai fost afectate
Un al doilea serviciu de monitorizare, Qrator Labs, a arătat însă că rutarea prin Rusia a durat timp de două ore și a inclus 40 de blocuri de adrese. Pe lângă marile servicii online operate de giganții americani au mai fost redirecționat și traficul serviciului de streaming video de jocuri Twitch, deținut de către Amazon.
De asemenea, a fost implicat și traficul către serverele producătorului american de jocuri Riot Games, cunoscut pentru franciza ”League of Legends”. Riot Games este o subsidiară a conglomeratului de tehnologie Tencent, supranumit ”Facebook-ul Chinei”.
În fine, pe listă se mai află NTT Communications, o subsidirară a grupului Nippon Telegraph and Telephone (NTT), cea mai mare companie de telecomunicații din Japonia și una dintre cele mai mari din lume.
Potrivit BGPMon, incidentul a avut loc prin folosirea unui protocol de comunicații online numit Border Gateway Protocol. Cercetătorii acesteia susțin că redirecționarea este ”suspectă” deoarece a vizat companii foarte mari cu date sensibile, iar faptul că blocurile au fost sparte în unele mai mici ar arăta că redirecționarea este suspectă.
Război cibernetic?
Utilizarea acestuia ridică noi semne de întrebare în privința securității comunicațiilor online și vine în contextul în care președintele american Donald Trump a promulgat legea care interzice utilizarea antivirușilor Kasperky în instituțiile de stat americane. Interzicerea vine după ce Rusia a folosit Kaspersky pentru a sparge serverele NSA, de unde a furat ”armele cibernetice”.
Concomitent, serviciile secrete din SUA acuză Rusia de implicare în alegerile prezidențiale de anul trecut și mai multe investigații sunt în curs în acest sens.