Ancheta a pornit după ce ziarul Le Monde a relatat miercuri că TotalEnergies a fost implicată în furnizarea de condensat de gaz, o hidrocarbură lichidă care este transformată în kerosen, pentru a produce combustibil pentru avioane care ar fi putut fi folosite în războiul din Ucraina. Acest lucru ar fi fost posibil prin colaborare cu compania rusă Novatek.
„Acesta este un subiect extrem de serios, așa că trebuie să existe o investigație pentru a stabili dacă, voluntar sau involuntar, a existat o ocolire fie a sancțiunilor, fie a energiei pe care o companie, franceză sau alta, a produs-o”, a spus ministrul francez al transporturilor, Clement Beaune, într-un interviu pentru televiziunea France 2.
TotalEnergies, care, spre deosebire de marii rivali occidentali, și-a păstrat activele în Rusia, în ciuda criticilor, a declarat că nu operează infrastructura care ar fi furnizat armatei ruse și că nu cunoaște vreo potențială producție de combustibil pentru avioane de război de către partenerii săi de afaceri.
Conform Le Monde, combustibilul livrat către două baze ale forțelor aeriene ruse care probabil au fost implicate în atacuri aeriene în Ucraina a fost produs din condensat de gaz furnizat de Terneftegaz, în care TotalEnergies deține 49%.
Compania franceză TotalEnergies a negat miercuri informațiile prezentate de Le Monde potrivit cărora condensatul de gaz transformat în combustibil pentru avioane și livrat de o companie pe care o deține în coproprietate cu compania rusă Novatek ar fi aprovizionat bazele armatei ruse.
„Nu, TotalEnergies nu produce kerosen pentru armata rusă”, a precizat compania într-un comunicat.