Toate instituțiile de stat sunt obligate să acorde lunar această indemnizaţie de hrană, care reprezintă a 12-a parte din două salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată.
Cum se calculează
Salariul brut este, în acest moment, de 1.900 de lei, dar va fi majorat, cel mai probabil din ianuarie 2019, la 2.080 de lei.
Astfel, două salarii brute ar însemna 3.800 de lei în decembrie 2018 și 4.160 de lei în ianuarie. Implicit, a 12-a parte înseamnă 316 lei în decembrie și 346 de lei începând din 2019.
Având în vedere că la stat lucrează 1,2 milioane de bugetari, statul va da 415,2 milioane de lei drept normă de hrană. Din această sumă brută, la buget se vor strânge, sub formă de contribuții și impozite, 181,6 milioane de lei, astfel că tot efortul bugetar se ridică la 233 de milioane de lei.
Banii se încasează din ianuarie
Norma de hrană aferentă lunii decembrie 2018 va fi încasată în ianuarie 2019, astfel că Guvernul trebuie să includă sumele în bugetul pe anul viitor.
Deficitul pe primele zece luni din 2018 al României a ajuns la aproape 21 de miliarde de lei, de trei ori mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.
Consultantul fiscal Adrian Bența spune că este puțin probabil ca această normă de hrană să fie amânată, citând cele două rânduri de alegeri care au loc anul viitor.
„Riscul să se proroge este pentru orice, pentru că deficitul bugetar este mare. Dar nu cred, pentru că la anul sunt alegeri”, a declarat Bența, pentru Libertatea.
„Statul să se îngrijească și de angajații de la privat”
Consultantul spune că statul ar trebui să se îngrijească și de angajații de la privat, unde salariile sunt oricum mai mici în medie decât la stat. Bența cere reducerea impozitului pe venit pentru angajații din privat cu aceeași sumă pe care statul o dă propriilor lucrători.
„Ar trebui ca Guvernul să reducă la privați impozitul pe venit cu diferența, că nu este Guvern doar pentru angajații de la stat. Este Guvernul României, îi reprezintă pe toți”, a spus Bența.