Laura-Cătălina Vicol-Ciorbă (PSD) este noul președinte al Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi din Camera Deputaților. Avocat penalist de două decenii, ea a fost asociată cu personaje care au avut probleme cu legea, de la fostul soț la actualul naș de cununie, fostul ofițer SRI Daniel Dragomir, condamnat definitiv în 2021.
În termenul „asocieri” nu intră clienții săi, meseria de avocat existând pentru ca orice om să aibă cea mai bună apărare posibilă. Ne referim exclusiv la celelalte relații ale Laurei Vicol cu oameni condamnați definitiv, nu la cele în calitate de avocat.
Cum a câștigat în fața DNA
Laura Vicol a deschis anul trecut lista PSD Dolj pentru Camera Deputaților. A fost aleasă parlamentar, pentru prima oară în cariera sa politică.
În 2016, avocata a fost trimisă în judecată de DNA pentru favorizarea făptuitorului, complicitate la exercitare fără drept a unei profesii sau activităţi, fals în înscrisuri sub semnătură privată.
E vorba de următorul caz: Laura Vicol apăra o persoană și, în calitate de avocat, a trimis un colaborator de-ai săi la o acțiune pe care DNA o derula în dosar. Procurorii au aflat că acest colaborator al Laurei Vicol nu era avocat, deși se legitima ca avocat.
DNA a reținut-o în trafic pe Laura Vicol, moment interpretat de avocați, chiar și de cei care nu o simpatizau deloc, drept un gest extrem, nejustificat, față de gravitatea redusă a acuzației. În procesul pe fond care a urmat, Laura Vicol a câștigat.
Ea a fost achitată de Înalta Curte de Casație și Justiție în anul 2018, conform Hotnews.
Acesta a fost momentul de triumf al avocatei. Cine sunt oamenii din viața ei care au fost mai puțin norocoși?
1. FOSTUL SOȚ, CONDAMNAT DEFINITIV
Deputata PSD a fost căsătorită cu omul de afaceri Mihai Tiberiu Vicol, al cărui nume încă îl poartă. El a fost condamnat definitiv, printr-o decizie din 7 decembrie 2011, la 4 ani și 9 luni de închisoare într-un dosar pentru fraudă cu fonduri europene. Prejudiciul a fost de peste 500.000 de euro.
Vicol a fost acuzat de procurori de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete. Rezultatul a fost obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene şi omisiunea de a furniza, cu ştiinţă, datele cerute potrivit legii pentru obţinerea de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept a acestor fonduri.
Cei doi soți au fost acționari în firma Mega Electric Serv la începutul anilor 2000.
2. FOSTĂ RELAȚIE CU UN ALT CONDAMNAT DEFINITIV
În 2015, Libertatea scria, prin semnătura viitorului coleg de partid și de organizație al Laurei Vicol, Cristian Vasilcoiu, că aceasta ar fi avut o relație cu Stelică Ion Mihai, cunoscut ca Leo de la Strehaia.
Personaj monden, Mihai a fost condamnat, împreună cu mama sa, Maria Mihai, zisă Patroana, la închisoare cu executare în 2021.
Leo de la Strehaia a primit doi ani și jumătate pentru evaziune fiscală. În alt dosar, el a fost condamnat, însă doar în primă instanță, la un an și jumătate de închisoare pentru înșelăciune.
3. NAȘ DE CUNUNIE CONDAMNAT DEFINITIV
Fostul ofițer SRI Daniel Dragomir este nașul de cununie al Laurei Vicol din cea de-a doua căsătorie a acesteia, cu omul de afaceri Vladimir Ciorbă.
Daniel Dragomir a fost condamnat, în iunie 2021, la 3 ani și 10 luni de închisoare, după ce a fost acuzat că ar fi cerut și primit peste 460.000 de euro de la omul de afaceri Rami Ghaziri pentru a-i proteja afacerile.
Dragomir este, conform Hotnews, trimis în judecată și în alt dosar, Black Cube.
4. NAȘA, CONDAMNATĂ ȘI EA
În același dosar în care a fost condamnat Daniel Dragomir, soția sa, Mari Dragomir (Marinela Zoica Dragomir), a primit 2 ani și 8 luni de închisoare.
Ea a fost nașa cuplului Laura Vicol – Vladimir Ciorbă.
5. SOȚUL, URMĂRIT PENAL
Vladimir-Răzvan Ciorbă s-a căsătorit cu Laura Vicol la doi ani după ce a fost reținut pentru 24 de ore în dosarul cumnatului lui Victor Ponta, Iulian Herțanu. Atunci, procurorii au început și urmărirea penală pe numele acestora.
Din referatul procurorilor, publicat pe site-ul DNA, aceștia au arătat că cei doi oameni de afaceri ar fi fraudat fonduri europene pentru lucrări de canalizare în Comarnic. În dosar mai apar numele lui Sebastian Ghiță, Mircea Cosma (fost șef CJ Prahova) și al fiului său, Vlad Cosma (fost deputat).
Relații multiple
Pe lângă relațiile de familie, Laura Vicol s-a afișat, în dese rânduri, și cu alte personaje din politica românească.
Ziare.com a publicat o suită de fotografii ale Laurei Vicol cu Elena Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu.
Laura Vicol n-a ascuns nici amiciția cu Elena Udrea, fostă prietenă a Alinei Bica și fostă colegă de partid cu Traian Băsescu.
RISE Project a arătat că Laura Vicol este o apropiată a Simonei Mihaela Oprea, avocată într-un dosar DNA a fostului șef ADP Sector 4, Marian Goleac, și soție a procurorului DIICOT Ionuț Edi Oprea.
Milionară în euro
Din declarația de avere a Laurei Vicol, aceasta are bijuterii și ceasuri dobândite în ultimii 7 ani în valoare de 777.000 de euro.
Mai mult, aceasta are 12 conturi în bănci, în valoare de 982.000 de lei, 76.000 de euro, 91.000 de dolari și 10.000 de franci elvețieni.
În plus, ea deține, în numerar, și 235.000 de euro și 250.000 de lei. În total, transformând în euro, 650.000 de euro.
Așadar, din conturi, numerar, bijuterii și ceasuri, Laura Vicol a declarat 1,42 de milioane de euro.
Cu ce se ocupă Comisia juridică
Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi este formată din 27 de deputaţi. Dintre aceştia doar 7 fac parte din Opoziţie: cinci parlamentari de la USR-PLUS şi doi parlamentari de la AUR.
Comisia juridică este cea mai intensă dintre cele 25 de comisii permanente organizate la nivelul Camerei Deputaţilor. Este comisia cu cele mai lungi ordine de zi, pentru că de aici trebuie să primească raport aproximativ 60% dintre proiectele de lege care urmează să fie dezbătute în plenul Camerei Deputaţilor.
„Toate proiectele de lege pe care Biroul Permanent nu ştie unde să le trimită ajung la Comisia juridică, nu doar cele care vizează domeniul justiţiei. Pot ajunge acolo instituirea unei noi zi libere sau reorganizarea administrativă“, a explicat o sursă juridică pentru Libertatea.
Raportul dat de Comisia juridică reprezintă şi punctul de plecare al votului: dacă un proiect de lege primeşte raport favorabil, atunci el va fi supus în plen pentru adoptare, iar dacă raportul este nefavorabil, atunci proiectul de lege va fi supus în plen pentru respingere.
Printre proiectele ce urmează să fie dezbătute în plenul Camerei Deputaţilor, deci care trebuie să primească, mai întâi, raportul Comisiei Juridice, se numără reforma justiţiei şi desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).
Comisia Juridică din Camera Deputaților are un președinte, 3 vicepreședinți, 3 secretari și 20 de membri. Cei 27 sunt împărțiți astfel pe partide: 8 – PSD, 8 – PNL, 5 – USR, 2 – AUR, 2 – UDMR, 1 – PPU-SL, 1 – minorități.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro