Cuprins:
Ultimul intrat pe lista de preferați ai lui Klaus Iohannis este George Bologan, până în dimineața zilei de luni, 28 octombrie, consilier pe teme de politică externă. Proaspăt eliberat din funcție, a fost deja numit în calitate de ambasador plenipotențiar pe lângă Sfântul Scaun.
Bologan fusese adus în februarie, după ce pe 30 ianuarie a fost eliberat Bogdan Aurescu, ales al Curții Internaționale de Justiție a ONU, cu sprijin din partea României. Aurescu fusese unul dintre oamenii de încredere ai lui Iohannis, fiind când consilier, când ministru al Afacerilor Externe.
Pe liste la parlamentare
Prin influența sa, Iohannis a reușit să-i convingă pe cei din PNL să o plaseze pe Diana Păun (consilieră pe teme de sănătate publică) cap de listă la Senat, în Caraș-Severin, în timp ce pe Ligia Deca, actuala ministră a Educației și fostă consilieră a președintelui, liberalii au pus-o deschidere de listă la Senat în județul Vâlcea.
Un senator are o indemnizație brută care pleacă de la 18.720 de lei, la care se adaugă o parte din suma forfetară, bani de cazare și alte beneficii. Cele două deschideri de listă din județele Vâlcea și Caraș-Severin sunt exemple de persoane care l-au consiliat, însă și-au mai făcut loc pe listele din diferite județe sau Capitală persoane care au fost agreate și de încredere pentru Iohannis în ultimii ani.
Una dintre cele mai importante funcții primite de o persoană din echipa lui Iohannis a fost cea de viceguvernator al BNR, de către Cosmin Marinescu, economist aflat alături de președintele României încă din 2014. Marinescu va face parte, alături de Mugur Isărescu, Leonard Badea și Florin Georgescu, din nucleul care va conduce Banca Națională. Fostul consilier prezidențial va avea o leafă brută lunară de 70.020 de lei.
Dana Bârsan, consilieră care asigura relația cu presa, a fost numită de către Parlament, tot cu sprijin prezidențial, în conducerea Consiliului Național al Audiovizualului. Un membru al CNA are salariu asemănător unui secretar de stat, ceea ce înseamnă o sumă brută de 16.640 de lei.
Din „resursa de cadre” de la Cotroceni a trimis Iohannis reprezentant și la Curtea Constituțională. Mai precis, în 2022 președintele Iohannis a mers ca propunere a Executivului pentru CCR pe varianta Mihaela Ciochină, persoana care se ocupa de Departamentul Legislativ.
Fără NATO, fără funcții europene
Dacă în cazul celor din echipa sa, Klaus Iohannis a reușit să-i convingă pe cei din PNL, dar și pe o parte a PSD, să-i susțină în noi funcții, șeful statului nu a putut duce un lobby eficient pentru viitorul său politic. Cea mai vizibilă dorință a lui Iohannis a fost cea de a deveni noul secretar general al NATO. Nu a reușit să aducă lângă el, din punct de vedere al poziționării oficiale, nici măcar un stat aliat.
Un al doilea eșec a fost acela de a prinde poziția de președinte al Consiliului European sau orice altă funcție importantă la nivelul UE. Președinte al Consiliului European a ajuns un socialist portughez, iar Iohannis nu a mai intrat nici în discuțiile în cerc restrâns pentru o funcție vizibilă, cum ar fi cea de comisar pentru reconstrucția Ucrainei sau o altă poziție pretabilă pentru o persoană care a fost șef de stat timp de zece ani.
Foto: Profimedia
Danutzul71. • 05.11.2024, 07:48
Cel mai slab presedinte din era post-decembrista, un bugetar imbuibat, si el si nevasta-sa, numai bugetari toti cei care vor sa ne conduca, nu a avut unul un business, sa vada cum este viata la privat, pai astia sunt "liberali", care nu stiu cum se face business? Chiar numai bugetari toata viata lor, si care au facut avere pe care nu o pot justifica, numai din astia vor sa ne conduca???sa nu mai zic de Geoana, ca daca nu era tacso mare general, nu ajungea nimic...si el tot bugetar....Romania, trezeste-te!
BONY • 30.10.2024, 06:09
Din pacate aceste plasamente de nulitati in posturi caldute a devenit o practica generalizata la toate nivelurile. Vina o poarta cei care accepta asemenea manevre,nu aproape fostul presedinte sau cei care parasuteaza in teritoriu tot felul de dandanachi in fruntea listelor electorale.