Nu sunt recunoscute cele din străinătate
Nici căsătoriile încheiate în afara teritoriului ţării noastre nu vor fi acceptate. “Articolul 277 din noul Cod Civil spune, la alineatul 2, că nici căsătoriile încheiate sau contractate în străinătate, fie de cetăţeni români, fie de cetăţeni străini, nu sunt recunoscute în România”, a mai afirmat avocatul Cristian Ene.
Clauza de preciput protejează soţţul supravieţuitor
Conceptul clauză de preciput promovat în noul Cod Civil se referă la bunurile comune dobândite de soţi în timpul căsniciei şi presupune faptul că în momentul în care unul dintre ei moare, celălalt poate prelua unul sau mai multe bunuri gratuit, până la succesiune şi, ulterior, la partaj.
Executarea silită va fi îngreunată
Conform noului Cod Civil, executarea silită în cazul în care o bancă vrea să recupereze un imobil cu ipotecă de la un client rău-platnic va fi îngreunată. Asta pentru că, spune avocatul Cristian Ene, în 15 zile de la comunicarea notificării de executare, cei interesaţi ori afectaţi prin executare pot formula opo-ziţie la această acţiune. Într-un asemenea caz, opoziţia va suspenda de drept procedurile de vânzare a casei.
Oricine poate afla cu cine aţi fost cununat
Specialiştii care au participat la conceperea şi redactarea noului Cod Civil au avut în vedere şi înfiinţarea unui Registru Naţional Notarial al Regimurilor Matrimoniale (RNNRM). În acest registru vor fi trecute date despre numele celor căsătoriţi, datele anterioare căsătoriei şi cele de după încheierea acesteia, informaţii privind actul lor de căsătorie sau despre averea celor doi. Astfel, orice persoană poate să ceară, contra cost, un extras din acest registru, din care vor lipsi CNP-urile şi adresa soţilor.
Cristian Ene, Casa de Avocatură ENE-CORBEANU, www.enecorbeanu.ro
Citiţi mâine despre răspunderea pentru fapta altuia