Perioada de prânz era momentul pentru orele de vizită la acest spital din Milano, dar acum, în contextul în care Italia se află în plină explozie a cazurilor de coronavirus care a ucis peste 2.000 de oameni, vizitatorii nu mai au ce căuta înăuntru. Și nimeni din Italia nu mai iese din casă, relatează Reuters.
Atunci când doctorii sună, aceștia încearcă să nu ofere false speranțe: ei știu că unul din doi pacienți aflați la terapie intensivă cu boala cauzată de virus va muri probabil.
Cum epidemia de COVID-19 se extinde, acesta paturi sunt tot mai solicitate în special din cauza problemelor cu respirația pe care boala le provoacă. De fiecare dată când un pat se eliberează, doi anesteziști se consultă cu un specialist în resuscitare și cu un doctor de medicină internă pentru a decide cine îl va ocupa.
Vârsta și problemele medicale pre-existente sunt factori importanți. La fel și existența unei familii.
Trebuie să luăm în considerare dacă pacienții mai în vârstă au familii care pot avea grijă de ei imediat ce părăsesc Terapia Intensivă, pentru că vor avea nevoie de ajutor, spune Marco Resta, directorul-adjunct al clinicii.
“Și chiar dacă nu există nicio șansă, trebuie să te uiți spre chipul pacientului și să spui: “Totul e bine!”. Iar asta te distruge”.
Marc Resta, director-adjuct Policlinica San Donato, Milano
Cea mai devastatoare criză medicală din Italia de la cel de-al Doilea Război Mondial forțează doctorii, pacienții și familiile lor să ia decizii, pe care Resta, fost doctor militar, nu le-a experimentat nici în vreme de război. Până luni, 2150 de persoane au murit și 27.980 au fost infectate cu coronavirus în Italia, cel mai mare număr de cazuri raportate și de morți din lume după China.
Jumătate dintre pacienții internați la Terapie Intensivă în Italia mor
Medicul italian spune că jumătate dintre pacienții cu coronavirus din Italia care sunt acceptați la terapie intensivă mor, comparat cu o rată a mortalității de 12-16% în unități similare din alte țări.
Doctorii italieni spun că atâtea persoane în vârstă cu COVID-19 vin cu probleme cu respirația încât nu pot risca în cazul celor care au mici șanse de recuperare.
Alfredo Visioli a fost un astfel de pacient. Înainte de a fi diagnosticat, bărbatul de 83 de ani din Cremona avea o viață activă și avea grijă de soția sa, Ileana Scarpanti, de 79 de ani, care suferise un accident vascular cerebral. La început, bărbatul a avut doar febră intermitentă, dar apoi a fost diagnosticat cu COVID-19, a făcut fibroză pulmonară, iar medicii au trebuit să decidă dacă intubează sau nu.
Au spus că nu are niciun sens, a mărturisit nepoata acestuia Marta Manfredi, care și-ar fi dorit să-și țină bunicul de mână, cel care se afla într-un somn cu morfină indus înainte de a muri. Acum tânăra își face griji pentru bunica sa, căreia nu i-a spus nimeni că soțul ei a murit.