Măicuțele se apucă să vopsească ouă chiar după slujba de dimineață. Operațiunea este anunțată de o maică ce bate toaca. Ouăle nu sunt înroșite cu vopsele cumpărate de pe rafturile supermarketurilor, ci sunt fierte împreună cu coji de ceapă, o tradiție respectată ann de an. Astfel, măiculețe își petrec toată dimineața în bucătărie și iau în mână fiecare ou pentru a-l unge cu unsoare, ca să lucească.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 9
„Simbolistica ouălor roșii merge în urmă cu 2000 de ani, de la răstignirea Domnului nostru Iisus Hristos, când Maica Sfântă a pus un coș de ouă, când a fost împuns cu o suliță în coastă și i-a curs sânge și apă. Ouăle au fost înroșite, de atunci și până acum se fac ouăle roșii. O altă tradiție mai spune că Maria Magdalena a înroșit un coș de ouă și le-a dus în cinstea lui Pilat, pentru trupul de pe cruce al lui Iisus Hristos cel răstignit. Pilat, uimit de acea minune, i-a dat trupul de pe cruce al lui Iisus din Nazaret ca să-l îngroape”, ne-a spus maica stareță de la Mănăstirea Șag-Timișeni.

La final, ele iau câteva ouă și formează o cruce din ele în curtea mănăstirii, pentru a le sfinți. Multe dintre ouăle înroșite la Mănăstirea Șag-Timișeni ajung la sărmani. Și nu numai. Duminică, maicile îi așteaptă pe credincioși cu ouă și cozonaci. Vopsitul ouălor la mănăstirea de lângă Timișoara datează de la ridicarea edificiului de cult.


Citește și: Cătălin Scărlătescu face drob după rețeta bunicii sale, Amalia. “Toate mâncărurile ei mi-au rămas în suflet”


Urmărește-ne pe Google News