Cuprins:
Ziua Femeii – 8 martie: istoric
În 28 februarie 1909, în New York fusese organizată o zi a femeilor, în amintirea unei greve de sindicat a acestora, din anul 1908. Pe 8 martie 1908, 15 mii de femei au mărşăluit la New York, cerând să le fie micşorată ziua de muncă, salarii mai bune, dreptul la vot şi încetarea exploatării copiilor pentru muncă. Sloganul lor era „Pâine şi Trandafiri”, pâinea simbolizând securitatea economică, iar trandafirii, o îmbunătăţire a calităţii vieţii lor.
În anul 1910, la o întâlnire o organizațiilor socialiste din întreaga lume, activistele Luise Zietz și Clara Zetkin au propus o zi internațională a femeilor, însă fără a specifica o dată anume. Un an mai târziu, în martie 1911, s-a sărbătorit pentru prima oară Ziua Internațională a Femeii, în Austria, Danemarca, Germania și Elveția.
Americanii au continuat să sărbătorească Ziua Națională a Femeii la sfârșitul lunii februarie. Apoi, în anul 1913, Rusia a început să sărbătorească Ziua Femeii în ultima sâmbătă din luna februarie.
Ziua Internaţională a Femeii a fost recunoscută oficial mult mai târziu, în 1975, de către Naţiunile Unite şi a fost adoptată, începând cu această dată, de multe dintre guvernele ţărilor care până atunci nici nu aflaseră de existenţa ei.
Astăzi, Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită la data de 8 martie în întreaga lume.
În România, în ziua de 8 Martie se sărbătorește Ziua Femeii. Pânâ în decembrie 89 se vorbea de Ziua Mamei, dar după Revoluţia din 1989, aceasta a fost înlocuită cu Ziua Femeii. În 2010 s-a stabilit ca Ziua Mamei să fie sărbătorită oficial în prima duminică a lunii mai, iar cea a tatălui – în a doua duminică.
- Vezi și: Mesaje de 8 Martie – Ziua Femeii
Tradiții și obiceiuri de Ziua Femeii, pe 8 martie
Fiind asociată cu primăvara, ziua de 8 Martie este legată simbolic de flori. Mai exact, „mascota” internațională a sărbătorii este laleaua. Această floare reprezintă primăvara și gingășia, deci trebuie oferită femeilor de ziua lor, alături de sincere felicitări de 8 Martie.
În ţările baltice, de 8 Martie se pune mai mult accent pe Ziua Mamei, sărbătoare marcată prin oferirea de daruri şi flori acestora. Conotaţia politică din Rusia a dispărut, iar felicitările de 8 Martie sunt oferite femeilor din întreaga ţară.
În Italia, de 8 Martie sunt organizate reuniuni pe tema afirmării drepturilor femeilor, a siguranţei acestora la locul de muncă, a sănătăţii. În această zi, bărbaţii din Italia oferă femeilor mimoze galbene. Mimozele galbene şi ciocolata sunt daruri oferite frecvent şi femeilor din Rusia şi Albania.
În Portugalia şi nu numai, femeile sărbătoresc seara zilei de 8 martie în oraş.
Femeile din Pakistan celebrează în fiecare an, pe data de 8 martie, luptele acestora pentru drepturile femeii şi încercările de natură culturală sau religioasă prin care au trecut acestea.
În China, pe data de 8 martie, femeile au după-amiaza liberă. În această zi se obişnuieşte ca bărbaţii să dăruiască flori şi mici cadouri femeilor din viaţa lor – soţiilor, iubitelor, mamelor, fiicelor şi colegelor.
În România, se spune că este bine să porți în continuare mărțișorul primit cadou de 1 Martie, pentru a avea noroc tot anul.
Ce s-a întâmplat pe 8 martie – semnificații istorice
- 1618: Johannes Kepler descoperă a treia lege a mișcării planetelor
- 1848: Are loc, la Paris, în locuința lui Nicolae Bălcescu, o întrunire a revoluționarilor români, în care se decide declanșarea revoluției în țară și se redactează programul revoluționar.
- 1856: Contele Walewski, ministrul de externe al Franței și președinte al Congresului de Pace (fiul natural al lui Napoleon I), propune, în timpul Congresului de pace de la Paris, unirea Moldovei cu Muntenia sub conducerea unui prinț străin.
- 1862: Războiul Civil American: Are loc prima bătălie între două nave de luptă îmbrăcate în fier, Monitor (aparținând Uniunii) și Merrimack (aparținând Confederației), bătălie ce a revoluționat tehnicile navale de luptă.
- 1911: Ziua internațională a femeii este lansată pentru prima dată în Copenhaga, Danemarca, de Clara Zetkin, liderul femeilor din Partidul Social Democratic din Germania.
- 1917: Începe Revoluția de la Petrograd, în urma căreia, pe 15 martie 1917, țarul Nicolae al II-lea abdică
- 1918: Primul caz de gripă spaniolă; începutul unei pandemii devastatoare.
- 1921: Lenin declară 8 martie ziua femeilor.
- 1935: La Tokyo este găsit mort pe stradă câinele credincios Hachikō, rămas în memoria umanității pentru devotamentul față de stăpânul său chiar și la mulți ani după decesul acestuia.
- 1945: La două zile după instalarea guvernului Petru Groza, la 6 martie 1945, Churchill s-a adresat președintelui american Roosevelt, printr-o telegramă personală și strict secretă, în care își manifesta îngrijorarea față de instalarea, prin forță, a unui guvern comunist și prevedea epurarea fără discriminare a românilor anticomuniști…. În telegrama de răspuns, președintele american, recunoscând amestecul conducerii de la Kremlin în numirea unui guvern comunist, menționa: eu cred că România nu este un loc bun pentru a ne măsura cu rușii.
- 1945: Guvernul român a adresat guvernului sovietic o telegramă în care solicita reintegrarea nordului Transilvaniei la România, teritoriul fiind oficial parte a Ungariei, ca urmare a Dictatului de la Viena din 1940. În telegrama de răspuns, din 9 martie 1945, I.V.Stalin consimte la reinstalarea administrației românești în N-E Transilvaniei. La 13 martie 1945, la Cluj, a avut loc proclamarea oficială a reinstalării administrației românești în această parte a țării.
- 1950: Uniunea Sovietică susține că deține bomba atomică.
- 1970: Reprezentativa de handbal masculin a României cucerește pentru a treia oară consecutiv titlul de campioană mondială.
- 1982: Stațiile automate interplanetare sovietice Venus-13 și Venus-14 ating suprafața planetei Venus.
- 2000: Papa Ioan Paul al II-lea a fixat această zi pentru mea culpa publica (zi de pocăință).
- 2014: Avionul Boeing 777 aparținând Malaysia Airlines, care făcea legătura între Kuala Lumpur și Beijing, cu 239 de persoane la bord, a dispărut de pe radar deasupra Golfului Thailandei.
Ce înseamnă dacă ești născut pe 8 martie
Persoanele născute într-o zi așa importantă sunt extrem de speciale. Fie că este vorba de imaginea lor, stilul de viață, modul de exprimare sau aspectul exterior, ele sunt în esență noncomformiste.
Dacă îți sarbatoresti ziua de nastere pe 8 martie, soarta îți este guvernată de zodia Peștilor , guvernată de Neptun. Cu toate acestea, stilul de viata sau ideile lor se bucura rareori de simpatia celorlalti. Nativii născuți pe 8 martie au o pronunțată latură rebelă care nu le aduce prea mulți prieteni. În plus, instabilitatea lor nu îi ajuta deloc sa câștige increderea celorlalti. Cu toate acestea, ei pot fi prieteni extrem de loiali.
Cei născuți pe 8 martie sunt buni executanți. Ei pot lucra în liniște în același serviciu timp de mai multi ani fără să iasa în evidenta în mod deosebit. La fel de bine pot juca rolul de stâlpi ai societății. Adesea, nativii zilei de 8 martie sunt înzestrati cu o putere de atracție magnetică. Ei sunt în stare să exercite o putere aproape hipnotică asupra unor indivizi aleși, lucru care se datorează atât forței minții lor, cât și farmecului și intuiției.
Ce urmează după 8 Martie – Ziua Femeii: Cei 40 de mucenici
În calendarul ortodox 2024, la data de 9 martie, sunt prăznuiți cei 40 de Mucenici din Sevastia. Sfinții Mucenici erau soldați creștini care făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia și nu erau doar români de origine, ci și greci și armeni.
Este o zi în care se pregătesc cele mai gustoase rețete de mucenici, iar pe lângă asta, cea mai cunoscută tradiție a zilei este aceea de a consuma 40 de pahare cu vin.