De mâine începe Săptămâna Neagră. Din bătrâni se spune că este o perioadă nefastă care se deschide acum. A doua și a treia săptămână după Paști sunt consacrate morților pământului. Următoarele, mai ales a patra, ar avea legătură cu duhurile morților, odată cu apropierea sărbătorii Rusaliilor, notează mesagerulneamt.ro.
Superstițiile sau credințele ancestrale ale poporului spuneau că tot ce va naște în Săptămâna Neagră nu va trăi. Mai mult, viermii de mătase înviați acum mor.
În Săptămâna Neagră, rudele mortului trebuie să țină post, altfel oamenilor morți fără lumânare le este rău pe cealaltă lume. Prin alte zone, această săptămână se ținea deoarece exista credința că, murind un om în această săptămână, merge în iad.
Alte tradiții spune că acelora care mor în această săptămână nu li se face pomană, deoarece, fiind în Săptămâna Neagră, sufletele morților nu o văd. Bâtrănii credeau că nu se făceau pomeni deoarece s-ar face colacii negri. În alte zone ale țării, există superstiția potrivit căreia cine moare în această săptămână înnegrește.
În unele sate, nu era o sărbătoare aparte, dar multe femei o serbau, postind în cinstea mironosițelor.
Tradiții și superstiții în Săptămâna Neagră. Ropotinul e Marţea Necuratului
În folclorul românesc, ropotinul este prezentat în umbra zilei denumită înfricoșător Marțea Dracului. După unele surse, această zi ar avea legătură cu o divinitate enigmatică, Ropotinul, care pare asociat cu divinitatea populară moartă și înviată a ploii, Caloianul.
Pentru a scăpa de răzbunarea acestuia, țăranii de altădată aduceau o ofrandă. Fetele lucrau numai țeste, pentru a le pune în capul Ropotinului, pentru a putea lucra de aici înainte.
Totodată, era o sărbătoare a femeilor. Se spunea că femeile, care nu lucrau în această zi, căpătau puteri deosebite și se puteau purta mai dur cu bărbații.
Potrivit datinilor străbune, trei marți și trei joi după Paști se sărbătoresc ca să nu bată piatra. Cele trei marți se numesc Ropotinii sau Marțea Mânioasă. Bătrânii credeau că cine lucrează în aceste zile se îmbolnăvește de epilepsie.
În Miercurea Neagră, cei care țin post și se roagă li se iartă păcatele. Alții credeau că trebuie să țină post și cei cărora le-au murit copiii sau rudele fără lumânare.
Pentru a fi protejați de rele, oamenii țineau această zi, pentru a feri animalele și chiar pe om de bubă neagră și de alte bube primejdioase. Vezi aici cum va fi vremea în Săptămâna Neagră.
sursă foto: observator.tv
Citește și Gardurile de 412.000 de lei puse de-a lungul liniei de tramvai 21 au ruginit în doar cinci luni
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro