Aproape două milioane de români nu sărbătoresc Crăciunul, conform datelor de la recensământul din 2011. Acum cinci ani, a reieșit că anual 17,2 milioane de cetățeni ai României, fiind ortodocșii sau catolicii, serbează pe 25 decembrie nașterea lui Iisus și respectă tradițiile privind bradul și cadourile, printre altele. Populația stabilă a țării era fixată atunci la 20,1 milioane de persoane.

Românii care sunt membri ai altor culte fie aniversează și ei Crăciunul după propriile reguli, fie ignoră total una dintre cele două mari sărbători creștine.

Porți rupte în Harghita și Covasna

După ortodocși (16,3 milioane de români) și catolici (870.000 de români), comunitatea calvinistă adună cel mai mare număr de conaționali. Puțin peste 600.000 de persoane, în special din Harghita și Covasna, au un Crăciun de patru zile. Obiceiul central al sărbătorii este colindatul. În unele sate se mai păstrează obiceiul ca poarta celor care nu primesc colindători să fie scoasă și aruncată la marginea localității.

Fără carne de porc, alcool și globulețe

Adventiștii de ziua a 7-a (80.000 de persoane) nu recunosc Crăciunul, însă o parte dintre familii îl serbează mai ales de dragul copiilor. Adventiștii sunt vegetarieni și nu se dezic de la o alimentație sănătoasă. Carnea de porc nu se regăsește pe masă de Sărbători, nici alcoolul sau cafeaua sau alți stimulenți.

Martorii lui Iehova (aproape 50.000 de adepți) nu sărbătoresc Crăciunul. Martorii lui Iehova sunt credincioși care nu împodobesc casa, nu colindă și nu sunt legați în niciun fel de ziua de 25 decembrie.

Gogoașa de Crăciun

Familiile iudaice (puțin este 3.500 de români) nu sărbătoresc Crăciunul, însă tot în decembrie, cea mai cunoscută sărbătoare este Hanuka, denumită și „Sărbătoarea luminii”. Aceasta durează opt zile și în fiecare seară, se aprinde menora, o lampă specifică acestei sărbători. Data nu este fixă, în 2016, Hanuka a început odată cu Ajunul Crăciunului.

Hanuka tine opt zile in familiile iudaice

“Noi sărbătorim pe de-o parte rezultatul unei izbânzi militare, de înlăturarea subjugării faţă de seleucizi. Pe lângă faptele de vitejie făcute de macabei, cei care au obţinut această victorie, se întâmplă un miracol, în Templu Sfânt, înălţat de înţeleptul Rege Solomon, ocupat de seleucizi şi pângărit în fel şi chip, se găseşte o candelă care avea ulei ce putea să ardă în mod normal o zi”, a explicat preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Aurel Vainer.

Cetațenii de religie iudaică nu împodobesc însă pomul de Crăciun și nu pregătesc, precum creștinii o masă specială de Sărbatori. Se aprind lumânări și se mănâncă o gogoasă, ca semn al fericirii fara sfarsit cu ocazia Sarbatorii Hanuka.

Musulmanii (64.000 de persoane). Familiile islamice nu serbează Crăciunul. Coranul spune că Isus a fost născut de o „Fecioară” miraculoasă și taina Nașterii a fost transmisă prin Mahomet.

 
 

Urmărește-ne pe Google News