„Din păcate, şi România este pe harta traficanţilor de persoane, fiind recunoscută de aproape 20 de ani ca una dintre principalele ţări-sursă pentru victimele exploatate în Europa. Statisticile oficiale ale ultimilor ani ne arată că peste 500 de cetăţeni români sunt identificaţi anual ca victime, iar cifra nu îi include pe cei aflaţi în situaţie de trafic, care nu se regăsesc în statisticile oficiale. Mai mult, aproximativ jumătate dintre victimele identificate sunt copii sau tineri, lucru care ne îngrijorează şi mai mult”, a transmis Marcel Ciolacu.
Secretarul de stat în MAI, Bogdan Despescu, a spus că România este pe calea cea bună, „dar mai avem lucruri de făcut”. El a precizat că inteligența artificială contribuie în unele țări la detectarea acestui fenomen. „Constatăm că deja inteligența artificială face parte din viața noastră, aceasta putând reprezenta un adevărat aliat împotriva traficului de persoane, fiind un instrument deja folosit în unele state pentru detectarea și prevenirea traficului de persoane în zona online”, a spus Despescu, la sediul Guvernului.
Deputatul Florin Manole (PSD) a afirmat că este una dintre puținele inițiative pentru care toate grupurile politice din Parlamentul României lucrează împreună. „Nu ați auzit și nu veți auzi nicio divergență și nicio ceartă pe această temă, pe acest subiect. Există doar cooperare, lucru împreună”, a spus el. Manole a adăugat că aici este vorba despre „o problemă de clasă”. „Sunt foarte puțini bancheri victime ale traficului de persoane. Sau academicieni. Sunt foarte mulți oameni săraci din această țară, foarte mulți oameni vulnerabili din această țară. Aș spune chiar doar ei”, a spus președintele Comitetului Interministerial de coordonare a luptei împotriva traficului de persoane.
România a lansat noua Strategie națională împotriva traficului de persoane pentru perioada 2024-2028, „într-un context național și internațional complex și plin de provocări”, iar obiectivele au în vedere patru aspecte importante, este vorba despre prevenire, pedepsire, protecție și parteneriat, se arată pe site-ul MAI.
Simularea afecțiunii, utilizată ca metodă pentru atragerea victimelor, a devenit unul dintre principalele instrumente de recrutare a acestora anul trecut, iar majoritatea sunt fete cu vârste între 11 și 14 ani, au anunțat în februarie reprezentanții Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
K476 • 13.05.2024, 23:26
Daca nu intra si cresterea eficientei in justitie, tot degeaba. Vrajeala electorala.
Richardxyz13 • 13.05.2024, 21:15
România nu este in stare sa faca trotuare, nu este in stare sa isi creasca copiii din orfelinate si pe seniorii din azile. România nu este in stare sa aibă grijă de cetatenii ei, la nici un nivel si in nici un domeniu. In România funcționează doar teoria, circul, cocalarismele, hoția, minciune si corupția omniprezenta. Atât. Restul sunt vorbe si teorii.