Internetul este locul în care și traficanții de persoane își fac loc. Racolatorii se prezintă ca niște oameni onești care, în aparență, nu au nici un motiv ascuns. Numai că, sub această mască, protejați de mediul virtual în care oricine poate fi oricine, racolatorii vânează. Și cum mai toată lumea are acum un telefon inteligent, inclusiv copiii, lucrurile par destul de simple. Potrivit comisarului-șef Maximilian Nicolae, directorul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, ”recrutarea pe internet există și, cu siguranță, se va dezvolta în perioada următoare”. Șeful ANITP precizează însă că acum nu aceasta este cauza principală a exploatării de orice natură, racolatorii preferând să se întâlnească față în față cu victima.
Copii de toate vârstele stau pe telefon
Chiar și la sate, în cel mai îndepărtate colțuri ale României, tehnologia și-a făcut loc, iar copii de toate vârstele stau pe telefon. Astfel, ei pot cădea în capcana pe care traficanții o întind ca pe o pânză de paianjen și devin vulnerabili. Aceștia apelează la tot felul de tertipuri, punându-și victimele, adolescente care încă nu au făcut cu adevărat primii pași în viață, să le trimită fotografii, unele indecente. Odată ce au intrat în posesia lor, racolatorilor le e mult mai ușor să le manipuleze pe tinerele care, nu de puține ori, au ajuns sclave sexuale. Chiar și în afara țării!
Campanii de informare pentru copii și părinți
Reprezentanții Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane spun că au făcut campanii de informare, pe de o parte, a minorilor, cărora le-au explicat că nu toți cei care se află în spatele unui monitor su intenții dintre cele mai serioase. Apoi, au discutat și cu părinții cărora le-au spus că trebuie să comunice tot timpul cu cei mici și să le explice riscurile la care se expun dacă dau curs unor invitații de la persoane necunoscute.