În urmă cu aproape un an, la vama Nădlac a fost interceptat un transport de 111 migranți ilegali care, ascunși într-un TIR, intenționau să ajungă în Ungaria și mai apoi într-o țară din vestul Europei. A fost debutul unei anchete care avea să demaște un întreg păienjeniș format din infractori și polițiști de frontieră care asigura drumul spre țări din Europa unor oameni pribegi care, disperați, fugeau din calea războaielor și a sărăciei care le macină țările.
Rețeaua, coordonată din Austria și din România
Rețeaua internațională, formată din cel puțin 15 indivizi, condusă de Ahmad Khan Saeed, un pakistanez care locuiește la Viena, în Austria, și de românul Istrate Timiș, racola persoane care intrau ilegal în România și care intenționau să ajungă în Occident. Contra unor sume de ordinul miilor de euro, fiecărui fugar i se asigura cazare pe teritoriul României (județele Timiș și Arad) până se lua decizia trecerii ilegale a frontierei, dar și un loc în camioanele care se îndreptau înspre Ungaria. Totul se făcea, spun investigatorii de la Crimă Organizată cu complicitatea unor polițiști de frontieră de la Vama Nădlac II care efectuau superficial controalele care vizau TIR-urile tiscite cu migranți ilegali.
Șpagă pentru polițiștii de frontieră care sprijineau rețeaua
”(…)Lucrători de poliţie din cadrul cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră – Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac au acceptat din partea liderilor grupului infracţional organizat promisiunea primirii unor sume de bani/primirea unor sume de bani, în legătură cu neîndeplinirea unor acte ce intră în îndatoririle de serviciu.
În cauză există suspiciuni cu privire la faptul că liderii grupului infracţional organizat au promis şi dat sume de bani lucrătorilor de poliţie din cadrul cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră-Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac în legătură cu neîndeplinirea unor acte ce intră în îndatoririle de serviciu, în scopul de a nu fi controlate mijloacele de transport (controlate de către liderii grupului infracţional organizat şi în interiorul cărora se află persoane – cetăţeni străini – care doresc să ajungă ilegal în spaţiul Schengen) ce se prezintă în punctul de frontieră astfel încât să fie permisă trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României către Ungaria”, se spune într-un comunicat DIICOT.
România, ”haltă” spre Europa
Din cercetările investigatorilor a reieșit că TIR-urile încărcate cu migranți ilegali în loc de marfa care apărea în acte urmau traseul Bulgaria/Serbia/Cipru – România – Ungaria – Austria – Germania/Italia/Slovenia. România s-a dovedit a fi doar o ”haltă” în drumul migranților ilegali spre Europa. Din acest motiv în anchetă au fost implicate autoritățile judiciare din Austria – unde pakistanezul Khan a fost arestat -, și Slovenia. Echipa comună de anchetă a beneficiat de sprijin logistic şi finanţare din partea Eurojust, iatr activităţile investigative au beneficiat de sprijinul EUROPOL.
În România, 18 percheziții. În Austria, cinci
În urma celor 18 percheziții efectuate în județele Maramureș, Arad, Timiș și Bihor au fost luași pe sus nouă indivizi, suspecți a fi membri ai rețelei de traficanți de persoane. În urma unor acțiuni similare din Austria, unde au fost vizat cinci adrese, cetăţeanul pakistanez Ahmad Khan Saeed a fost reținut și, ulterior, arestat.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro