Citând o sursă de securitate europeană şi alte surse anonime familiarizate cu această chestiune, WSJ scrie că But, supranumit „Negustorul morţii”, încearcă să intermedieze vânzarea de arme de calibru mic către rebelii Houthi din Yemen, susţinuţi de Iran.

„Când emisarii Houthi au mers la Moscova, în august, pentru a negocia achiziţionarea de arme automate în valoare de 10 milioane de dolari, au întâlnit o faţă cunoscută: mustăciosul But”, subliniază ziarul american.

Transferurile de arme nu au fost încă făcute, în timp ce avocatul care l-a reprezentat pe But în SUA refuză să discute despre clientul său, precizează WSJ.

După întoarcerea în Rusia în urma schimbului de prizonieri din decembrie 2022, But, în vârstă de 57 de ani, s-a alăturat Partidului Liberal Democrat (LDPR), ultranaţionalist şi loial Kremlinului, dar de atunci a păstrat un profil public relativ scăzut.

But a fost unul dintre cei mai căutaţi oameni din lume înainte de arestarea sa în 2008 în Thailanda pentru mai multe acuzaţii legate de trafic de arme. A fost extrădat în SUA, iar în 2012 a fost condamnat la 25 de ani de închisoare.

Timp de aproape două decenii, But a fost unul dintre cei mai cunoscuţi traficanţi de arme din lume, vânzând armament statelor corupte, grupurilor rebele şi conducătorilor războinici ucigaşi din Africa, Asia şi America de Sud.

Notorietatea sa a fost atât de mare, încât viaţa sa a contribuit la inspirarea unui film hollywoodian, Lord of War (2005), cu Nicolas Cage în rolul lui Iuri Orlov.

Urmărește-ne pe Google News