«Suntem alături de familiile lor»

Drumul lor a fost însă frânt joi, la doar trei ore de la decolarea din Olanda, când avionul Boeing 777 ar fi fost, se pare, doborât de o rachetă, la graniţa dintre Ucraina şi Rusia. Vestea a căzut ca un trăsnet, ieri, la Cluj-Napoca, unde cei doi tineri erau studenţi. Anca Buzoianu, decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca, ne-a declarat că toată lumea este în stare de şoc.
“În acel avion erau şi doi studenţi în anul doi la Facultatea de Medicină Generală. Unul era cetăţean româno-canadian, iar celălalt cetăţean german. Am aflat de la secretară… Ei se îndreptau spre un congres ştiinţific, unde urmau să prezinte o lucrare. Pot să vă spun că erau foarte buni. Suntem cu toţii alături de familiile victimelor, iar studenţii se organizează pentru a aduce un omagiu foştilor lor colegi”, ne-a declarat decanul Anca Buzoianu.
Reprezentanţii universităţii au arborat un steag negru în memoria celor doi tineri al căror vis era să salveze cât mai multe vieţi…

«Rămăşiţele pasagerilor au căzut în curţile oamenilor din zonă»

Separatiştii din estul Ucrainei au crezut că au doborât un avion militar în cazul tragediei de joi după-amiază, în care şi-au pierdut viaţa 298 de oameni.
Iată ce discutau doi lideri proruşi imediat după teribilul incident:
– Ce-i acolo la voi?
– E sigur un avion de pasageri.
– Este multă lume acolo?
– Da. Rămăşiţele pasagerilor au căzut în curţile oamenilor.
– Dar avionul de care este?
– Încă nu am stabilit, încă nu m-am apropiat. Eu doar mă uit acolo unde au început să apară primele trupuri. Acolo sunt bucăţi din interior, fotolii, cadavre.
– Ceva armament este?
– Absolut nimic, lucruri personale, prosoape, hârtie igienică.
– Documente sunt?
– Da, ale unui student indonezian, de la Universitatea Thompson.
– La televizor transmit? Parcă se anunţa despre AN-26, un cargo ucrainean, pe care spun că scrie “Cursă malaysiană”. Ce căuta el pe teritoriul Ucrainei?
– Înseamnă că aducea spioni. De ce zbura pe aici în timp de război?

Un mercenar rus ar fi autorul carnagiului

Igor Strelkov, pe numele său adevărat Igor Girkin, liderul separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, susţine că gruparea condusă de el este cea care a doborât avionul malaysian.
Igor Girkin (foto) este cetăţean rus, mercenar de profesie, care în ultima perioadă a fost cunoscut ca liderul separatiştilor din estul Ucrainei.
Luptătorul a postat, imediat după teribilul incident, un mesaj pe o reţea de socializare, spunând că soldaţii conduşi de el au doborât avionul. Igor Strelkov susţinea că racheta a ţintuit un avion AN26, aparţinând Ucrainei, care ulterior s-a dovedit a fi Boeingul 777 al Malaysia Airlines.
Din postarea lui Strelkov rezultă că separatiştii au confundat aeronava malaysiană cu una ucraineană.
AȘA A FOST DOBORÂT AVIONUL

Comandantul Cătălin Popescu: «După impact, piloţii au rămas fără comenzi»

Din cele aproape 100 de avioane care au zburat, joi, deasupra Ucrainei, doar unul a fost luat la ţintă de separatişti. Aeronava malaysiană a căzut pradă unui atac terorist însângerat, în urma căruia sectorul estic al ţării a fost închis până la soluţionarea problemelor. Zborurile au fost deviate pe deasupra ţării noastre.
Site-ul care permite utilizatorilor de internet să urmărească în timp real poziţia avioanelor aflate în zbor, flightradar.ro, arăta, joi seară, că doar partea vestică a Ucrainei era traversată de avioane.
Majoritatea erau ruseşti şi israeliene. Explicaţia vine de la comandantul Cătălin Popescu (foto): “Doar avioanele civile israeliene au sisteme de protecţie antirachetă”.
Specialistul, care are la activ peste 17.500 de ore de zbor la companii importante din toată lumea, inclusiv pe ruta folosită joi de Malaysia Airlines, a analizat pentru Libertatea incidentul care a făcut aproape 300 de victime.
“Faptul că bucăţi din coada avionului sunt căzute la distanţă de locul efectiv al impactului ne arată clar că racheta a explodat aproape de partea din spate. Tocmai de aceea, odată cu dezintegrarea cozii, piloţii au rămas fără comenzi, astfel că nu au mai putut aduce la sol aeronava în condiţii de siguranţă”, a spus Popescu.
Faptul că nimic nu prevestea dezastrul e dovedit de discuţiile pe care controlorii de trafic le-au avut cu echipajul.
Din cabină se auzea o voce liniştită, care a respectat toate indicaţiile oferite de controlori pe parcursul zborului până la intrarea în Ucraina. Din acel moment, discuţiile au fost trecute însă la secret.

Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!
 

Urmărește-ne pe Google News