- Iancu Leonida a fost medicul coordonator de serviciu pe 16 noiembrie, în prima zi în care au început să curgă apelurile la 112 din blocul de pe Strada Miorița nr. 8, zi în care au murit din cauza intoxicării cu fosfină cei doi copii. Unul de 10 zile, celălalt de 3 ani.
- 6 apeluri a preluat Iancu Leonida în prima zi. Toate din același bloc de garsoniere, toate cu simptome comune.
- Mama copilului de 3 ani, Crina Bota, a decedat luni dimineața.
- La câteva ore după moartea tinerei de 29 de ani, Iancu Leonida declara presei: ”Din păcate, până la moartea mamei nu puteam să facem vreo legătură între cazuri. A fost un interval destul de mare între decese”.
”Nimeni nu a făcut legătura cu activitatea de dezinsecție. De unde să știm noi de legătura dintre cazuri când pe unul îl doare capul și altul varsă”, s-a apărat Leonida în conferința de presă de marți, 19 noiembrie. Și tot el a numit ”un miracol că am descoperit”, după a treia moarte, că se petrece ceva în imobil.
Iancu Leonida a recunoscut pentru Libertatea că el a fost medicul coordonator de serviciu pe 16 noiembrie și că a preluat primele apeluri venite din blocul de pe Strada Miorița 8.
Conform Ordinului Ministerului Sănătății Nr. 2021/691 din 2008, medicul coordonator este cel care are drept sarcină „raportarea evenimentelor cu multiple victime”.
Tot medicul coordonator este cel care pune cap la cap informațiile și repartizează resursele cât mai eficient.
Libertatea a obținut graficul de lucru care arată câte ore a fost Iancu Leonida medicul coordonator al Dispeceratului de Urgență.
Graficul de lucru îl arată pe Iancu Leonida în tura de zi de pe 16 noiembrie, care începe la opt dimineața și se termină la opt seara.
Acesta a avut responsabilitatea de a coordona 6 din totalul de 15 apeluri care au venit din blocul de pe Strada Miorița 8.
Apelurile de sâmbătă, 16 noiembrie
Ora 9.21. El este cel care a primit primul apel, de sâmbătă la ora 9:21 în care Darius, băiatul de 3 ani care a murit, acuza dureri abdominale și vărsături. La acel moment, părinții au refuzat transportul la spital.
Ora 16. 55. La ora 16:55, vine și apelul pentru bebelușul de 10 zile în care se acuzau vărsături de dimineață și extremități reci. Bebelușul a murit aproape trei ore mai târziu, la Spitalul de Copii Louis Țurcanu.
Ora 18.18. Ultimul apel recepționat de Leonida din blocul intoxicat de echipa de deratizare a firmei Bistim Dera SRL vine la ora 18:18.
Este tot pentru Darius. Copilul nu avea poftă de mâncare, vomita și era constipat. De data asta e transportat la spital. Moare la secția de terapie intensivă la ora 22:17.
Pe lângă apelurile pentru cei doi copii, care au murit în prima zi, s-au mai recepționat alte trei apeluri. Unul pentru un tânăr de 22 de ani cu greață și vărsături, iar altele două pentru o familie de trei persoane. Un adult de 36 de ani și doi copii de 8 și 2 ani. Adultul acuza dureri de cap, iar copiii vărsături.
Lista de responsabilități ale medicului coordonator
Conform anexei 2, articolul 9 din Ordinul de ministru al Sănătății Nr. 2021/691 din 2008, printre atribuțiile principale ale medicului coordonator se regăsesc:
a) urmărirea intervenţiilor care au loc în faza prespitalicească şi coordonarea acestora;
b) triajul solicitărilor în cazul în care numărul de solicitări depăşeşte resursele disponibile;
c) gestionarea din punct de vedere medical a activităţii echipajelor medicale de urgenţă;
d) solicitarea declanşării planului roşu şi/sau planului alb în caz de accidente colective/calamităţi;
e) raportarea evenimentelor cu multiple victime;
f) raportarea evenimentelor şi a situaţiilor care necesită implicarea resurselor judeţene din mai multe substaţii, sau care pot necesita implicare regională sau naţională”.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 2
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro