Generalul Shi Luze, șeful statului major al regiunii militare Beijing, a declarat duminică, în timpul unei conferințe de presă, că a fost identificată cianură în două locuri din situl unde au avut loc exploziile. „Potrivit estimărilor preliminare, volumul (de cianură) se ridică la mai multe sute de tone”, a spus Luze.
Aceasta este prima confirmare oficială a faptului că respectivul compus chimic, extrem de toxic, se găsea în depozitele unde au avut loc uriașele explozii, ceea ce provoacă temeri cu privire la posibilitatea unei contaminări a populației.
Generalul Shi nu a precizat despre ce fel de cianură este vorba, însă mass-media chineze vorbeau anterior despre existența a 700 de tone de cianură de sodiu, un compus chimic foarte toxic în cazul în care este inhalat, ingerat sau intră în contact cu pielea.
Autoritățile chineze au trimis la fața locului specialiști ce lucrează pentru companii unde se fabrică acest compus chimic periculos, aceștia utilizând apă oxigenată în încercarea de a-l neutraliza. O echipă formată din 217 militari specializați în arme nucleare, bacteriologice și chimice a fost de asemenea desfășurată la locul catastrofei. 112 morți și peste 700 de răniți
Potrivit celui mai recent bilanț comunicat duminică de autoritățile chineze, în catastrofa care a avut loc la Tianjin au murit 112 oameni. Totodată, mai mult de 700 de persoane au fost spitalizate, printre care peste 50 se află în stare gravă sau critică.
Recomandări
Cum a motivat Curtea Constituțională anularea alegerilor prezidențiale: „Statul are o responsabilitate de a preveni interferențe în procesul electoral”