Informațiile obținute de BBC pun sub semnul întrebării relatările Gărzii de Coastă grecești cu privire la naufragiul de miercuri al unei nave cu migranți în care au murit, potrivit estimărilor, peste 500 de persoane.

Concret, datele de navigație ale altor nave din zonă care au venit în ajutor sugerează că vasul a rămas aproape nemișcat timp de cel puțin șapte ore, înainte de a se răsturna, scrie site-ul postului de știri britanic.

Asta în vreme ce oficialii eleni susțin în continuare că nava cu migranți se afla pe un curs stabil spre Italia și nu dorea ajutor.

Nava supraaglomerată care plecase din Tobruk, Libia, și se îndrepta spre Italia s-a răsturnat și s-a scufundat miercuri dimineața devreme la aproximativ 75 de kilometri sud-vest de sudul peninsulei Peloponez, în apele internaționale.

Cel puțin 78 de persoane au murit în momentul în care vasul s-a scufundat, dar ONU spune că bilanțul deceselor ar putea ajunge sau chiar depăși 500. Alte aproximativ 100 de persoane au fost salvate de la fața locului.

Dacă cifrele se confirmă, ar putea fi vorba despre unul dintre cele mai mortale naufragii din Mediterana – unul care confirmă gradul de periculozitate al așa-numitei rute a Mediteranei centrale.

ONU a cerut anchetă

ONU a cerut o anchetă cu privire la modul în care Grecia a gestionat naufragiul, în contextul în care unii observatori susțin că autoritățile ar fi trebuit să ia mai multe măsuri pentru a-i salva pe migranții aflați la bordul vasului.

Oficialii greci susțin însă că toți cei de la bord au insistat să ajungă în Italia și au spus că nu vor ajutor – asta chiar cu puțin timp înainte ca barca lor să se scufunde.

Au existat deja unele declarații care contestau varianta oficială a Atenei. Alarm Phone, un ONG cu o linie telefonică de urgență pentru migranții aflați în dificultate pe mare, a precizat că a primit apeluri de urgență de la bordul navei care semnalau pericolul.

BBC spune acum că și datele furnizate de MarineTraffic, o platformă de analiză a navigației vaselor, sugerează altceva.

Mai exact, datele arată ore întregi de activitate concentrată într-o zonă restrânsă, cea în care s-a scufundat ulterior ambarcațiunea cu migranți, și pun sub semnul întrebării afirmația oficială potrivit căreia vasul nu a avut probleme de navigație.

Ce spun datele de navigație

Ambarcațiunea de pescuit nu avea un dispozitiv de urmărire, așa că nu este afișată pe harta MarineTraffic. Nici navele de pază de coastă și cele militare, care nu sunt obligate să își comunice locația, nu apar pe hartă.

Apar însă vasele private care s-au apropiat de ambarcațiunea cu migranți pentru a da o mână de ajutor pasagerilor.

Frontex, agenția de frontieră a UE, a observat pentru prima dată barca de migranți marți, în jurul orei 8:00 GMT, și a informat autoritățile grecești. ONG-ul Alarm Phone a anunțat între timp că a primit un apel la ora 12:17 GMT, în care se spunea că ambarcațiunea este în pericol.

Datele MarineTraffic arată că o navă de pescuit, Lucky Sailor, s-a îndreptat spre vasul cu migranți în jurul orei 15.00, pentru a oferi pasagerilor apă și mâncare, după ce Garda de Coastă i-a cerut acest lucru.

Aproximativ o jumătate de oră mai târziu, la ora 15.35, elicopterul Gărzii de Coastă a găsit și el barca de migranți. Autoritățile elene au continuat să susțină că aceasta se afla pe un curs stabil în acel moment.

Dar două ore și jumătate mai târziu, în jurul orei 18:00 GMT, o altă navă, Faithful Warrior, s-a deplasat în aceeași zonă și a oferit, de asemenea, provizii ambarcațiunii.

Între orele 19.40 și 22.40, oficialii greci au susținut inițial că ambarcațiunea păstra un „curs și o viteză constante” și că autoritățile au preferat să observe nava de la distanță.

Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat ulterior că Garda de Coastă a încercat, de fapt, să urce la bordul ambarcațiunii pentru a evalua pericolul, dar că cei de la bord au îndepărtat o frânghie care fusese atașată și au respins ajutorul.

În orice caz, toată activitatea maritimă din aceste aproximativ șapte ore, subliniază BBC, s-a concentrat în jurul unui anumit punct de pe hartă, ceea ce sugerează că ambarcațiunea cu migranți abia s-a mișcat.

În cele din urmă, la ora 23:00, vasul s-a scufundat cu sute de persoane la bord.

Unde este înregistrarea video?

Între timp, oficialii eleni continuă și ei propria anchetă. Nouă persoane suspectate de trafic de persoane urmau să apară luni în fața unui tribunal grec, fiind acuzate că au pilotat vasul scufundat.

Postul de televiziune Skai TV a precizat anterior că cei nouă ar fi toți cetățeni egipteni, însă se presupune că este vorba doar de personaje secundare în rețeaua de contrabandă.

Nemulțumiri au apărut și în Grecia, cu privire la presupusa reticență a Gărzii de Coastă de a acționa.

Dezbaterea vine cu o săptămână înainte de alegerile generale din 25 iunie.

Partidul de centru-dreapta Noua Democrație, aflat la putere în ultimii patru ani și care are șanse să obțină un nou mandat, a adoptat o poziție dură în ceea ce privește migrația, oficialii de la frontieră fiind frecvent acuzați că i-au respins forțat pe migranții care cereau azil.

Una dintre problemele analizate este faptul că Garda de Coastă nu a oferit o înregistrare video care să susțină versiunea sa asupra evenimentelor.

„Unde este înregistrarea video, care ar fi trebuit să fie făcută în timpul operațiunii de salvare”, a întrebat Christos Spirtzis, un fost ministru al transporturilor în guvernul Syriza. „Aceasta este întrebarea-cheie”, a spus el.

Urmărește-ne pe Google News