UDPATE 17:15: Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, în fața magistraților Curții de Apel București, că nu a știut niciodată că i s-ar fi alocat un nume conspirativ și a explicat că rapoartele sale sunt semnate „căpitan Traian Băsescu”, conform ziare.com.
Niciodată n-am știut că mi s-a dat un nume conspirativ. Abia când mi s-au dat cele două note, colonelul Tudor mi-a zis: Semnează Petrov. Niciodată nu mi s-a dat un nume conspirativ. Eu nu am știut că contrainformațiile militare reprezintă Securitatea. Eu abia după Revoluție am aflat de legătură contrainformațiilor militare.
Traian Băsescu, fost președinte al României
Băsescu a precizat că a crezut că era vorba despre un „serviciu subordonat comandamentului forțelor navale, așa scrie și pe frontispiciu”.
Rapoartele mele au fost depuse la companie, nu la Securitate și sunt semnate „Căpitan Traian Băsescu. Dacă eram colaborator, trebuiau semnate tot cu Petrov.
Traian Băsescu, fost președinte al României
Traian Băsescu a explicat în instanță că numele Petrov apare doar pe acele nouă note. Fostul președinte a mai afirmat că se întâlnea și cu tineri străini în timpul studenției, însă nu a dat note cât era în anul I, când institutul avea natura unei instituții civile.
„Nu îl comentez (procesul, n.r.), trebuie să mă apăr. Avem puncte de vedere total diferite, eu şi CNSAS, ne va împăca un al treilea, judecătorul. (…) Hai să vedem procesul”, a declarat fostul preşedinte Traian Băsescu, la sosirea la Curtea de Apel Bucureşti, potrivit Mediafax. Întrebat dacă a fost colaborator al fostei Securităţi, fostul şef al statului a spus: „Nu, am declarat tot timpul că nu”.
Pe 29 mai, Curtea de Apel Bucureşti a înregistrat la Secţia Contencios Administrativ Fiscal dosarul deschis la sesizarea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, care cere stabilirea calităţii de colaborator al Securităţii pentru Traian Băsescu.
În acţiunea depusă la CAB de CNSAS pentru stabilirea colaborării cu Securitatea a lui Traian Băsescu, se arată că fostul preşedinte şi-a turnat colegii şi a menţinut legătura cu Securitatea ca persoană de sprijin, până aproape de căderea regimului, scrie sursa citată.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro