Solicitarea, înregistrată la Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, urmează să fie judecată pe data de 21 octombrie.

Pe 23 martie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis definitiv că Traian Băsescu a colaborat cu fosta Securitate. Instanţa supremă a menținut astfel hotărârea instanței anterioare, Curtea de Apel București, și a respins apelul depus de fostul președinte.

Instanţa supremă a respins, ca nefondat, recursul formulat de fostul preşedinte, fiind menţinută decizia din 20 septembrie 2019 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – instanţa de fond, prin care a fost admisă acţiunea CNSAS şi a decis că Traian Băsescu a fost colaborator al Securităţii.

Din documentele depuse în instanţă de CNSAS, Traian Băsescu ar fi avut un ofiţer de legătură desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel, şi ar fi dat două note informative olografe, semnate cu numele de cod „Petrov”.

Potrivit CNSAS, Traian Băsescu a dat note informative care ar fi dus la menţinerea în ţară a unui coleg de la Marină.

Conform CNSAS, pe parcursul colaborării cu Securitatea, Traian Băsescu a furnizat informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum intenţia de a pleca în străinătate şi relaţii cu cetăţeni străini, existente în notele informative date în 05.05.1975.

În timpul procesului de la Curtea de Apel Bucureşti, Traian Băsescu a negat că ar fi fost colaborator al fostei Securităţi.

În urma deciziei ÎCCJ de colaborare cu Securitatea, Traian Băsescu și-a pierdut drepturile cuvenite foștilor șefi de stat, nota Europa Liberă.

Urmărește-ne pe Google News