„Suntem înaintea congresului, şi Congresul ăsta să clarifice lucrurile în partid, nu să le încurce sau să le lase aşa cum sunt – să băltească. Primul punct e care îl introduc acum în ordinea de zi este legat de propunerea pe care o fac ca la congres să denunţăm fuziunea cu UNPR-ul”, a spus Traian Băsescu la Parlament.
Traian Băsescu a precizat și motivele pentru această decizie.
”În primul rând cei cu care am vrut să facem fuziunea pur şi simplu au sabotat o decizie în instanţe printr-un număr enorm de cereri de intervenţie la fiecare termene mai voiau cereri de intervenţie, deşi au votat în unanimitate fuziunea. În al doilea rând avem mulţi consilieri care n-au nicio treabă cu politica PMP-ului, ca să nu spun că avem şi parlamentari care stau aşa să vadă ei cum basculează la fel cum au şi venit la noi, în preajma alegerilor. Ca atare această fuziune începe să devină toxică pentru partid, şi eu o să vă propun să o ducem al congres, în vederea denunţării fuziunii”, a menționat liderul PMP.
El a continuat: ”Nu mai spunem că situaţia contabilă a UNPR-ului este groaznică şi dacă s-ar realiza fuziunea , dincolo de pretenţiile pe care le avem toată ziua de la diverşi domni care n-au inteles să se integreze în partid, mai preluăm şi nişte datorii uriaşe”.
Pe 13 iulie 2016, partidul lui Traian Băsescu UNPR au fuzionat. Anunțul a fost făcut de Traian Băsescu, într-o declarația de presă de la sediul PMP, marți.
Traian Băsescu a anunțat, într-o conferință de presă, că procesul de negociere a fost finalizat.”Am finalizat un proces de negociere, care durează de două săptămâni, un proces de fuziune între Mișcarea Populară și UNPR. (…) O fuziune va avea loc miercuri. Miercuri, săptămâna viitoare, vom avea fiecare congresele de fuziune. Noul partid se va numi Partidul Mișcarea Populară”, a precizat Traian Băsescu.
Ulterior, în octombrie 2016, senatorul Marian Vasiliev, vicepreședinte al UNPR, a anunțat că a contestat în instanță fuziunea PMP-UNPR.
Vasiliev arata atunci că la UNPR această fuziune nu a respectat pașii procedurali și a contestat acest lucru în instanță. Vasiliev a depus o cerere la Curtea de Apel pentru a constata invalidarea fuziunii PMP-UNPR.
Citeşte şi: Ce este Pilonul II de pensii, ”pușculița” cu 43 de miliarde de lei la care râvnește Guvernul