Decizia de joi a Curtii Constitutionale, potrivit careia la 19 mai presedintele poate fi demis cu majoritatea voturilor exprimate, indiferent de cate persoane se prezinta la referendum, este interpretata diferit nu numai la nivelul clasei politice, ci si al specialistilor in Drept constitutional si al analistilor politici.
Partidele care au votat pentru suspendarea presedintelui, respectiv PRM, PSD, PNL, PC si UDMR, sustin ca noua lege a referendumului, declarata constitutionala, nu incalca principiul neretroactivitatii daca se aplica la referendumul din 19 mai. Formatiunile pro Basescu, PD si PLD spun ca este ilegala schimbarea regulilor in timpul jocului si ca, potrivit Constitutiei, legea dispune numai pentru viitor, cu exceptia legii penale sau contraventionale celei mai favorabile. Presedintele suspendat, Traian Basescu, nu comenteaza decizia
judecatorilor de la
Curtea Constitutionala, el fiind sigur ca romanii vor vota impotriva demiterii sale pe 19 mai. Libertatea va prezinta parerile principalilor analisti poli-tici fata de modul in care decizia Curtii va inclina balanta rezultatului referendumului.
LUCIAN MIHAI, fost presedinte al Curtii Constitutionale
Fostul presedinte al Curtii Constitutionale, Lucian Mihai, considera ca noua dispozitie legala de demitere a presedintelui, cu majoritatea celor care vin la vot, se va aplica la referendumurile viitoare, nu la cel din 19 mai, pentru ca legea nu e retroactiva. ‘Daca in ziua din 19 mai s-ar aplica noua dispozitie legala din articolul 10 (n.r. – care prevede ca presedintele e demis cu majoritatea voturilor valabil exprimate de cei care se prezinta la referendum), s-ar putea considera ca aceasta e o aplicare retroactiva a legii, asadar in privinta unui referendum care incepuse sa se desfasoare, in acceptiunea sa larga’, a declarat Lucian Mihai.
EMIL HUREZEANU, ziarist si analist politic
Emil Hurezeanu considera ca hotararea Curtii il va favoriza pe prese-dintele suspendat pentru ca acesta este ‘omul singur, inlaturatul, victima cleptocratilor sau a parlamentarilor care dorm in bancile democratiei. Basescu este cel care va castiga chiar si in noua formula a legii’, da asigurari Hurezeanu. Cat priveste corectitudinea aplicarii incepand de la acest referendum a deciziei date de judecatorii Curtii Constitutionale, analistul politic apreciaza ca nu mai era nevoie de lovituri suplimentare in decursul procesului de suspendare: ‘Pana si in arena, in Spania exista reguli stricte ale lichidarii. Sunt doar 4 randuri de lovituri ale lichidarii’.
BOGDAN TEODORESCU, analist politic
Analistul politic Bogdan Teodorescu considera ca decizia luata de judecatorii Curtii Constitutionale il avantajeaza pe Traian Basescu, intrucat pare o miscare care doreste sa-l impiedice pe acesta sa revina la Cotroceni. ‘Inca nu este foarte clara decizia Curtii, pentru ca nu s-a dat un comunicat oficial. La acest moment, cel avantajat este presedintele Traian Basescu, deoarece pare un om victimizat. Electoratul lui pricepe aceasta hotarare ca o nedreptate facuta lui Basescu de parlamentarii care doresc sa-l impiedice sa revina ca presedinte. Oricum, aceasta hotarare a judecatorilor nu este una clara, caci daca se aplica la acest referendum, este injust, intrucat nu poti judeca pe cineva intr-un proces dupa o alta lege. Oricum se observa din toate sondajele ca sunt mai multi cei care sunt pro Basescu decat cei impotriva lui, iar decizia Curtii nu face decat sa-l avantajeze. Totul depinde de felul cum vor prezenta Partidul Democrat si Partidul Liberal Democrat acest mesaj’, este de parere Bogdan Teodorescu. Analistul spune ca ar fi normal ca decizia sa se aplice urmatorului referendum.